Mullu tegi täpseima majandusprognoosi Postimees

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulluse täpseima majandusprognoosi tegi Postimees, kes edestas teist kohta jaganud LHV panka ja konjunktuuriinstituuti. Postimees ennustas kõige täpsemini tööpuudust, keskmist palka ja bensiini hinda. Postimehe majandusprognoosi koostamisel osalesid mullu vastutav väljaandja Anvar Samost, ärijuht Erik Roose, peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap ja majandusajakirjanik Tõnis Oja. Üldprognoos saadi nelja mehe prognooside aritmeetilistest keskmistest.

Majanduse suhteliselt ebaloogiline käitumine eelmisel aastal üllatas enamikku prognoosijaid – majanduskasvu ja hinnatõusu pidurdumise taustal vähenes ka tööpuudus ootamatult palju ning keskmine palk tõusis eeldatust rohkem. Kui majandusprobleemidega kaasneb enamasti tööpuuduse suurenemine ja palgakasvu pidurdumine, siis eelmisel aastal läks teisiti. Majanduse jahtumine tööturgu eriti mõjutada ei jõudnud ning nii ei suudetud ka selliseid arenguid ette näha. Ka euro nii tugevat kurssi USA dollari suhtes ja bensiinihinna nii madalat seisu ei osatud ette näha.

Kui veel aasta tagasi loodeti majanduse taastumist, siis tegelikult läks teisiti. Eesti peamiste kaubanduspartnerite majandusseis halvenes ning see jõudis ekspordimahtude vähenemise tõttu ka kiiresti meie ettevõteteni. Aastat ilmestasidki pidevad majandusprognooside alandamised, mis kinnitasid ka varasemate prognooside ebatäpsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles