Minister: riigil pole plaanis kaaluda fosforiidi kaevandamise lubamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui Viru Keemia Grupp (VKG) on tegemas Virumaal selgitustööd selle nimel, et seal võiks tulevikus taas fosforiiti kaevandama hakata, siis keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse kinnitusel pole riigil plaanis kaaluda fosforiidi kaevandamise lubamist.

«Seisukoht, et Eestis fosforiiti ei kaevandata, tugineb aastatetagusel otsusel ja põhjus on sama, mis iga maavara osas ehk keskkonna valdkonnas saab lubada tegevusi, mille puhul on riskid teada ja neid on võimalik maandada. Ma loodan, et me ei tee keskkonnavallas kunagi otsuseid ehku peale, et järsku miskit ei juhtu,» ütles Pentus-Rosimannus BNSile.

Tema sõnul on fosforiidi osas kaks eeldust, nii kaevandamise kui ka sellele eelnevate uuringute osas. Esmalt peavad kõik keskkonnariskid olema maandatud ning peab olema kindlus, et nii uuringud kui ka hilisem kaevandamine ei sea ohtu kogu ühe piirkonna põhjavee varusid. Teiseks peab olema kohaliku kogukonna valmisolek taluda muutusi, mis kaevandamine nende elukeskkonnale kaasa tooks. «Fosforiidi puhul on mõlemad eeldused praeguseks täitmata, mistõttu ei saa riik jätkuvalt lubada kaevanduste avamist ega eelnevaid uuringuid,» lisas minister.

Virumaa Teataja kirjutas lõppeval nädalal, et Rägavere vallavolikogu liikmed süüdistavad vallavalitsust fosforiidi uuringute alases salasobingus VKG-ga ning oma volituste ületamises.

Volikogu maaelu- ja arengukomisjoni esimees Raigo Rebane kirjutas lehes, et pärast VKG kirja, kus paluti vallavalitsust edastada valla seisukoht seoses fosforiidi uuringutega keskkonnaministeeriumile, kirjutas vallavanem, et Rägavere vald on huvitatud täiendavast informatsioonist fosforiidi küsimuses ning läbirääkimistest ministeeriumite ja VKG-ga, leidmaks valla elanike pikaajalisi huve teenivaid lahendusi.

«Niisugusele kirjale digitaalset allkirja andes ületas vallavanem ilmselgelt talle antud volituste piire,» ütles Rebane. Praeguseks on vallavanem kirja maaelu- ja arengukomisjoni mõnede liikmete nõudmisel küll tühistanud, kuid pole välistatud, et pärast seesugust salasobingu katset ei olegi usalduse taastamine enam võimalik, lisas ta.

Komisjon on praeguseks ette valmistanud eelnõu, milles põhjendatakse üksikasjalikult, miks vallavolikogu ei soovi alustada VKG-ga läbirääkimisi üldgeoloogiliste uurimistööde ja nendega seotud uute puuraukude rajamise üle.

VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa on varem meediale öelnud, et ettevõtte sihiks on rajada fosforiidikaevandus koos sellest väetise tootmisega. Kaevandus võiks olla praeguse Rägavere valla maadel, Kunda jõest ida pool. Sinna jääb osa Eesti kõige väärtuslikumast fosforiidimaardlast. Nüüd oleks vaja saada luba, et alustada üldgeoloogilisi uurimistöid Rägavere vallas.

Rohumaa arvas, et kaevandus võiks tööle hakata 15–20 aasta pärast. Kõige varem aastal 2028. Kogu investeering fosforiidikompleksi ulatub praegustes hindades 800 miljoni euroni. VKG tellis ka Ernst Youngilt fosforiidi kaevandamise ja sellest väetise tootmise majandusliku mõju analüüsi, mis ütleb, et fosforiidi kaevandamine annaks riigile otseselt ja kaudselt kokku ligi 70 miljonit eurot maksutulu ja tööd umbes 2800 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles