Politsei tabas koostöös Norra kolleegidega poevaraste grupeeringu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostukärud kaupluses.
Ostukärud kaupluses. Foto: Priit Simson

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse ja Norra kolleegide koostöös tabati organiseeritud kurjategijate grupp, mille tegevusalaks oli alates 2007. aastast mitmetes Norra linnades kauplusevarguste toimepanemine ning saadud kauba, peamiselt riide- ja tarbeesemete erinevates Eesti piirkondades turustamine.

Kuritegude mastaapsust näitab see, et kahtlustuse kohaselt on ühendus tegutsenud vähemalt alates 2007. aastast ning Norras on varguste seeriaid korraldatud ligikaudu kord kuus, näiteks viimase toimepandud retkega tekitati kahju umbes 300 000 krooni ulatuses, vahendas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja.

Eesti politsei huviorbiiti sattusid kahtlustatavad eelmise aasta lõpus, käesoleva aasta alguses alustati aktiivset infovahetust Norra ametnikega, mis omakorda kasvas üle reaalseks koostööks kahe riigi territooriumil. Ühisoperatsioon kulmineerus 13. jaanuaril, mil kolm isikut Trondheimis koos varastatud kaubaga kinni peeti.

Järgnevate kuude jooksul esitati Eestis omakorda neljale isikule kahtlustus varavastaste kuritegude toimepanemisele spetsialiseerunud kuritegelikku ühendusse kuulumises ning üks isik võeti ka eeluurimise ajaks vahi alla. Selle aasta aprilli- ja maikuus anti kolm kahtlustatavat Eesti ametivõimude taotlusel Norra Kuningriigist Eestile välja, ühtlasi lepiti kokku Norras toimepandud varguste edasine menetlemine Eestis.

Käesolevaks ajaks on väljaantud isikud saanud samuti kahtlustuse kuritegelikku ühendusse kuulumises ning kohus on lugenud põhjendatuks nende edasise vahi all pidamise. Eesti ja Norra politseinikud ja prokurörid jätkavad koostööd tõendikogumi täiendamiseks ning grupeeringu kogu tegevusulatuse väljaselgitamiseks.

Kuritegelikku ühendusse kuulumise eest näeb karistusseadustik ette kolme- kuni kaheteistaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles