Avandi: tujurikkujad pole kunagi üle piiri läinud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Avandi
Märt Avandi Foto: TV3

Näitleja ja «Tujurikkuja» meeskonna liige Märt Avandi vabandas inimeste ees, kelle meelest mindi aastavahetuse huumorisaates «Estonia»-sketšiga üle piiri. Samas leidis ta, et linnapea Edgar Savisaarele meelelahutajad liiga ei teinud, kuna keskerakondlik poliitika on linlasi solvanud pikki aastaid.

«Igal aastal on meil juhtunud 1-2 sketši, mille puhul on pahameeletormi ja kriitikat rohkem. Sel aastal võib-olla tõesti oli neid ehk kõige rohkem,» ütles Avandi Kuku raadio saates Pressiklubi.

«Üle piiri ei ole me läinud mitte kordagi, selles olen ma täiesti veendunud. Me mõtleme oma naljad ikkagi väga süvitsi läbi, enne kui me need üles võtame ja eetrisse laseme.»

Avandi leidis, et sketš linnapea Edgar Savisaare muusikavideost võis sisaldada solvavaid kujundeid, kuid oli õigustatud peegeldus eelmisel aastal toimunust.

Üle piiri ei ole me läinud mitte kordagi, selles olen ma täiesti veendunud.

«Ega ma ei ütlegi, et see ei olnud solvav. Aga ma leian, et see, mis on toimunud aastate jooksul… Selle kvintessents olid sellesügisesed kohalikud valimised, mille puhul minul ei olnud mitte isegi naljakas, vaid sügavalt piinlik,» põhjendas Avandi.

«See oli meie jaoks täiesti õõvastav ja me ei saanud enam oma suud kinni hoida. Kui öeldakse, et see oli solvav, siis mind isiklikult on linnakodanikuna ikkagi solvatud väga palju kordi.»

Titanicu ja Estonia hukuga äritsemist pilav sketš pälvis Avandi sõnul aga kahjuks palju vääritimõistmist.

«Väga palju on juttu olnud, et kuidas te võite teha millegi sellise üle nalja. Loomulikult ei teinud me selle katastroofi üle nalja. See ongi oluline asi mida üle seletada,» selgitas ta.

«Inimestele, kes tunnevad, et sketšiga mindi üle piiri, võin ma meie kõigi nimel öelda «palun vabandust», aga sellegipoolest me jääme oma seisukoha juurde. Selle sketši mõte on tähelepanu juhatada, ainest võtsime küll Titanicust, aga probleem on ikkagi palju üldisem: me ei pane millegipärast tähele, kuidas surm, katastroof ja tragöödia on meie igapäevaelus kõige suurem müügiartikkel. Estonia sketši iva selles oligi.»

Avandi sõnas, et tabuteemasid saate meeskonna jaoks ei ole, küsimus on selles, millises võtmes mõnd ühiskondlikku probleemi käsitleda tuleks.

«Nende kuue aasta jooksul, mil me oleme seda saadet teinud, on meid ümbritsev elu läinud aina hullemaks ja mitte kõige paremas mõttes kirevamaks. Kui me suve lõpus kokku saame ja teemasid pritsime, siis neid on aina rohkem. See on peamiselt kurvastav.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles