Himaalaja ekspeditsioon: ebameeldiv otsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cho Oyu: lumesadu ja tuul
Cho Oyu: lumesadu ja tuul Foto: Peep Kala

Täna öösel tabas esimest vahelaagrit, kuhu ekspeditsiooni liikmed eile pärastlõunal jõudsid, lumesadu. Ka baaslaager on taas kaetud kuni poolmeetrise lumekihiga. Seal viibib ekspeditsiooni liige Ruta Tolpezninkaite, kes on raadio teel pidevas ühenduses vahelaagriga. Tema vahendab ka Postimees Online'ile hetkel operatiivset ekspeditsiooniinfot.

Ja kuigi lumesadu on peatunud, tõusis Cho Oyu tipus jälle tugev tuul, mis sundis ekspeditsiooni liikmeid vastu võtma ebameeldiva otsuse oodata tõusuga teise vahelaagrisse ühe päeva võrra. Tänase öö veedavad Saulius Vilius, Tanel Tuuleveski ja Allan Valge seega plaanitust 700 meetrit madalamal ehk 6400 meetri kõrgusel.

Kuigi ilmateade lubab hetkeseisuga parimaks tipuilmaks 22. maid, tundub praegu, et meie ekspeditsioon on sunnitud tipukatse päeva võrra edasi lükkama. Siis puhub prognoosi järgi küll pisut tugevam tuul kui 22. mail, aga lihtsalt täna oleks teise vahelaagrisse tõusmine liialt ohtlik. Praegu puhub mäel tuul kiirusega kuni 100 km/h.

Teine võimalus oleks proovida 22. mail tõusta tippu otse teisest vahelaagrist, nagu tegid viimati Itaalia ekspeditsiooni liikmed, see võib osutuda aga liialt raskeks katsumuseks, sest erinevalt itaallastest ei kasuta eestlased ja üks leedulane tiputõusul sherpade abi ega hapnikku.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles