Annely Akkermann: hinge hinda teavad omavalitsused

Annely Akkermann
, IRLi Pärnumaa juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann.
Annely Akkermann. Foto: PP

Riigikogu liige Annely Akkermann (IRL) kirjutab, et kuni omavalitsuste tulubaas sõltub elanike heast unest ja mõnusast vabast ajast, pole valdadel ja linnadel mingit huvi tootmist ja tööstust edendada.

Eesti kohalike omavalitsuste tulubaas sõltub kõige rohkem elanike arvust. Üksikisiku tulumaks mõjutas 2013. aastal tegelikult ainul­t 15 protsenti omavalitsustest, see tähendab 35 valda ja linna. Ülejäänud 190 omavalitsuse eelarved said tuge riigieelarve tasandusfondist, mis tasandab omavalitsuste eelarved, võttes arvesse kolme aasta kestel laekunud üksikisiku tulumaksu, keskmist tegevuskulu ja -tulu, elanike arvu erinevate vanusegruppide lõikes, teede pikkust, maamaksu ja kaevandamisõiguste tasu laekumist.

Lisaks toetatakse riigieelarve toetusfondist haridus- ja sotsiaalkulude katmist, ikka võttes arvesse õpilaste ja abivajajate arvu. Omavalitsuse tulubaas sõltub igal juhul rahvastikuregistrijärgsest elanike arvust 1. jaanuari seisuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles