Riho Tapfer: halb muutus

Riho Tapfer
, ravimitootjate liidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Tapfer.
Riho Tapfer. Foto: SCANPIX

Riigikogu menetlusse jõuab peagi ravikindlustuse seaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on muuta ravimihinnad tarbijale odavamaks ja ravimid kättesaadavamaks. Paraku võib muudatus mõjuda hoopis vastupidiselt – ravimite valik ei suurene ja hind ei alane, osa ravimeid võib aga müügilt kaduda.

Eelnõus kavandatakse muutusi ravimite hinnakokkuleppe sõlmimist puudutavasse punkti. Sotsiaalministeerium põhimõtteliselt hinnaläbirääkimisi ravimifirmaga enam ei peaks, vaid kirjutaks ette ravimi hinna referentsriigis ning kui tootjal ei ole mingil põhjusel seda võimalik Eestis pakkuda, siis ravim eemaldatakse soodusnimekirjast. Meenutagem, et soodustust ei saa mitte ravimitootja, vaid patsient. Selline lähenemine erineks oluliselt Eesti praegusest praktikast, kus hinnakokkulepet sõlmides vaadatakse Eruroopa riikide hinnatasemeid laiemalt, räägitakse läbi ja püütakse leida kompromissi, võttes arvesse patsientide arvu ja vajadusi.

Mida selline kava kaasa tooks? Kolm refereeritavat riiki on Euroopa madalaima hinnatasemega, ja see on ka seaduseelnõu eesmärk, muuta Eesti ravimihinnad nii odavaks kui võimalik. Samas ei saa unustada, et Eesti on üks Euroopa väiksemaid riike, kus mõne haiguse põdejaid ongi väga vähe. Seetõttu pole Eesti ravimiturg suurte tootjate jaoks kuigi atraktiivne ja tootja võib mõne ravimi Eestis müümisest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles