Töö patsiendiga viis avastuseni

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ kliinikumi neuroloog Mark Braschinsky ja geeniteadlane Riin Tamm ei kohtu laboriseinte vahel just sageli, kuna üks töötab patsientidega kas haiglas või polikliinikus, teine uurib laboratooriumis pärilikkusainet.
TÜ kliinikumi neuroloog Mark Braschinsky ja geeniteadlane Riin Tamm ei kohtu laboriseinte vahel just sageli, kuna üks töötab patsientidega kas haiglas või polikliinikus, teine uurib laboratooriumis pärilikkusainet. Foto: Kristjan Teedema

Neuroloog Mark Bra­schins­ky ja geeniteadlane Riin Tamm said jälile noo­re naise raske haiguse tegelikule põhjusele. Pärast patsiendi genoomi järjestusanalüüsi selgus, et ühes valku tootvas geenis on tõsine viga.

Ei järjestatud mitte kogu ge­noom, vaid üks oluline osa patsiendi ja tema mõlema vanema genoomist. Tartu arst ja teadlane tegid sel puhul koostööd USA Duke’i ülikoolis asuva tunnustatud laboriga, mida juhib professor David Gold­stein. Andmeanalüüsile aitasid kaasa Eesti geenivaramu teadlased.

Tulemus oli üllatav: ühes geenis leiti kaks vigast kohta. Niisugust avastust ei olnud keegi kunagi varem teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles