Minevikukogemus ennustab halba

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Turvafirma G4S teenistusjuht Kaido Kalamets meenutab kümmekonna aasta tagust olukorda, kui kriminaaliseerimise määra 1000 kroonile tõstmisega kaasnes kauplusevarguste arvu hüppeline kasv. «Kui varem vaatas varas lihtsalt, et saaks midagi hõlma alla pista, siis sellest hetkest hakati arvutama varguste kahju, et mitte vangi sattuda,» ütleb Kalamets.

Tema sõnul tekkis neil mitu püsiklienti, kes kaubanduskeskustes mõni päev lausa kolm-neli korda vahele jäid. «Meil on inimesi, kes jäänud niimoodi vahele kokku 40–50 korda, kuid kurjategijaid polegi neist saanud,» lausub ta. 2007. aastal, mil korduvad pisivargused lõpuks taas kriminaliseeriti, oli olukord nii hull, et G4Si aasta jooksul avastatud umbes 5500 kauplusevargusest langes ligi 80 protsenti umbes sadakonna isiku arvele. See teeb umbes 30 vargust inimese kohta.

Kalametsa sõnul oleme praegu kauplusevarguste poolest huvitavas olukorras. Süstivaid narkomaane on varaste hulgas väike osa. «Varastajaks on nii-öelda täiesti tavalised inimesed,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles