Afganistan kavatseb vabastada 72 ohtlikuks peetavat vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herati naistevangla peauks.
Herati naistevangla peauks. Foto: SCANPIX

Afganistan teatas täna kavatsusest vabastada vanglast 72 arvatavat Talibani võitlejat, ehkki USA väitel on tegemist ohtlike isikutega, kes võivad NATO liitlasvägede riigist lahkumise järel lahinguväljale naasta.


Afganistani presidendi Hamid Karzai juhitud koosolekul anti valitsuse avalduse kohaselt Bagrami vangla kinnipeetavate toimikute ülevaatamisega tegelevale komisjonile korraldus vabastada need kinnipeetavad, kes on süütud ja kelle vastu asitõendid puuduvad.

Komisjon andis läinud nädalal korralduse vabastada Bagrami vanglast 650 kinnipeetavat. Ühendriikidel on väidetavalt tõendeid, et kahtlustada neist 88 vangi 60 liitlasvägede ja 57 Afganistani vägede sõduri surmas või haavamises.

USA nõuab nende 88 isiku kohtu alla andmist.

Karzai kantselei neljapäevase avalduse kohaselt aga puuduvad neist 45 vastu igasugused asitõendid ning 27 vastu on olemas ainult kaudsed tõendid. Ülejäänud 16 vangi esialgu ei vabastata ning nende toimikud vaadatakse üle.

Vangide vabastamine pingestab eeldatavasti veelgi kahe riigi suhteid, kuna Karzai on lükanud edasi Ühendriikidega sõlmitud julgeolekuleppe allkirjastamise, mis võimaldaks piiratud hulgal ameerika sõduritel NATO vägede väljaviimise järel Afganistani jääda.

NATO Afganistani vägede komandör, USA kindral Joseph Dunford vaidlustas läinud nädalal vangide vabastamise plaani ametlikult, öeldes, et see on vastuolus Bagrami baasi üleandmiskokkuleppega.
USA andis läinud aasta märtsis pärast Karzai jõulist lobitööd Bagrami vangla täielikult kohalikele võimudele üle.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles