Gori tänavatel käib rüüstamine

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gori linna keskväljak pärast Vene vägede rünnakuid.
Gori linna keskväljak pärast Vene vägede rünnakuid. Foto: Reuters / Scanpix

Briti ajakirjanike sõnul liiguvad varasemates rünnakutes juba tõsiselt purustatud Gori linna tänavatel tankid ning relvastatud jõugud rüüstavad ja põletavad majasid.

 

Gruusia julgeolekunõukogu juhi sõnul on linnas poolsada Vene relvajõudude tanki ja soomukit. Sama kõrge ametnik teatas ka varem intervjuus agentuurile AFP, et tankikonvoi sisenes linna, ehkki ta ei täpsustanud siis selle suurust või saabumise aega.

Briti telekanali Sky News korrespondent Jason Farrell kinnitas samuti, et ta oli näinud Vene sõjatehnikat liikumas Gori tänavatel. Ta rääkis, et nägi tänavatel patrullivaid sõdureid isegi kesklinnas ajakirjanikke röövimas.

«Tankid rullusid just meist, relvad laskevalmis, mööda, nähes välja, nagu nad oleksid valmis lahingusse astuma,» kirjeldas ajakirjanik. Ta lisas, et inimesed põgenevad piirkonnast ning teateid on ka võitlusest, ehkki neid ta kinnitada ei saa.

«Need on samasugused stseenid, nagu me nägime konflikti alguses. Mis puudutab kohalikke inimesi, siis võivad poliitikud rääkida rahust, kuid siin pole sellest mingit märki,» teatas korrespondent.

Vene väejuhatus lükkas samas kõik sellised väited tagasi, teatades Interfaxi vahendusel, et Goris pole ei «rahuvalvajaid ega ka neile alluvaid üksuseid». Hiljem aga kinnitati juba, et linna korjatakse kokku relvastust.

Gruusia president Mihheil Saakašvili süüdistas äsjasel pressikonverentsil Venemaad relvarahu kokkuleppe rikkumises ja «metsikus» rünnakus Gorile. Tema sõnul toimub linnas marodööritsemine, vahendas CNN.

Selle uudistekanali andmetel polnud aga linnas viibivad ajakirjanikud veel tanke näinud, ehkki kohalike elanike sõnul liikus neid vähesel arvul ringi mõne aja eest.

BBC korrespondent Gavin Hewitt kinnitas aga samuti, et oli näinud Vene tanke Goris. Ka tema sõnul räägivad põgenevad inimesed rüüstamistest, millesse on segatud separatistid. Muu hulgas võetakse relvade ähvardusel inimestelt linna piiril ära autosid.

Korrespondendi hinnangul paistab, et venelased lammutavad ka sealset armeebaasi. Gori turu kohale on tõusnud suur suitsusammas ning süüdatakse ka majasid. Oliukord võib olla märksa hullem ümbruskonna külades, lisas Hewitt.

Thbilisis viibiva Postimehe ajakirjaniku sõnul levivad sealgi uudised Lõuna-Osseetiast lõuna pool asuvates külades toimuvatest tapmistest. Lisaks on teatatud, et Gorisse suunduv tee on hetkel blokeeritud. Need uudised on seni ametlikult kinnitamata, kuid info pärineb erinevatelt Gruusia ametiasutustelt.

Gruusia põhjaosas on endiselt lõksus ka paarkümmend Eesti mägironijat.  

Vene peastaap aga kurtis samal ajal, et ei suuda kuidagi leida Gori linna juhte, kuna ilmselt nad on evakueerunud, vahendas ERR uudised.

«Gruusia ei kontrolli Gori linna. Meil on vaja lahendada kõiki küsimusi legitiimse linnavõimuga, kuid ei leia kedagi,» tõdes tänasel pressikonverentsil peastaabi asejuht Anatoli Nogovitsõn, kes endiselt lükkas ümber väited nagu laamendaks väed praegu linnas.

Gori asub pealinnast Thbilisist tunnipikkuse sõidu kaugusel ning Gruusia väed lahkusid sealt koos suurema osa elanikega üleeile õhtul, enne seda kui vaenuvägi linna sisse piiras.

Gruusia valitsuse väitel pommitasid sõjalennukid linna veel täna hommikulgi, hoolimata vaherahu kokkuleppest. Eile olevat aga lõhutud sealne televisiooni saatejaam.

Reutersi andmetel on praegu Gori ümber püsti pandud vähemalt kaks Vene vägede kontrollpunkti, üks sõjaväebaasi juures, mõne kilomeetri kaugusel kesklinnast, ning teine maanteele, mis suundub Thbilisisse.

Vene agentuurid teatasid õhtupoolikul viitega armee esindajale, et väed on Goris kõrvaldamas sõjatehnikat ja laskemoona, mis leiti ühest mahajäetud sõjaväelaost, eesmärgiga demilitariseerida konfliktitsooni kõrval asuv linn ning kaitsta tsiviilelanikkonda.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles