Avo-Rein Tereping: mantli ja mõõgaga – miks ka mitte

Avo-Rein Tereping
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo-Rein Tereping
Avo-Rein Tereping Foto: SCANPIX

Üleeilses ETV saates kirjeldati Eestis tegutsevat rüütliordut, eelmisel aastal sai avalikuks, et juhtivad Eesti kaitseväelased kuuluvad templirüütlite hulka ning teevad läbi kummalisi rituaale. Mis ülesanne on rituaalidel inimgruppides, selgitab psühholoog Avo-Rein Tereping.

Sul ei pea olema teist jumalat peale minu – seda religioonist pärinevat printsiipi rakendatakse jõuliselt ja meeleldi autokraatlikes ühiskondades. Nõukaaja üleelanud mäletavad võimulolijate paanilist hirmu igasuguste vähegi omaalgatuslike ühenduste suhtes. Igasuguste seltside moodustamiseks tuli saada luba ja sagedamini seda ei saadudki.

Võim on kõigil ajastutel püüdnud silma peal hoida riigis tegutsevatel gruppidel. Küllap mäletate paljude lapsepõlve lemmikraamatust «Pál-tänava poisid» politseiametniku kirglikku püüdu teada saada, miks poisid tegid kitiühingu. Äkki on see riigivastane?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles