Liiklushuligaanide edetabelist leiab 16-aastase neiu

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellise jõulukaardi said politseilt mullu tuhat liiklusreegleid enim rikkunud inimest.
Sellise jõulukaardi said politseilt mullu tuhat liiklusreegleid enim rikkunud inimest. Illustratsioon: Repro: politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveamet saatis aasta lõpus tuhandele halvas mõttes enim silmapaistnud liiklushuligaanile kodusele aadressile õnnitluskaardid, kus kutsutakse üles turvalisemale liiklemisele. Postimees uuris, millega siis said rikkujate edetabelit juhtivate kodanikud hakkama.

Postimees uuris, millega siis said rikkujate edetabelit juhtivate kodanikud hakkama.

Võttes mulluste liiklusrikkujate TOP 20 lühidalt kokku, siis esikohale kerkis 26-aastane Rainis. Tema kontosse kanti aastaga 17 liiklusrikkumist.

Tuhande suurima rikkuja hulgas annavadki tooni noored, alla 25-aastased kodanikud. Neid on kokku seal 402. Esimesed kakskümmend ehk edetabeli tipu moodustavad põhimõtteliselt vaid noored. Keskealisi isikuid leiab sealt vaid kaks.

TOP 20 kontosse kanti erakordselt palju juhilubadeta sõitmisi – kokku 68 fikseeritud rikkumist. Fikseeritud purjuspäi sõitmisi oli 21. Lisaks 28 tehnoülevaatuseta ja 30 kindlustuseta sõitmist. Kiiruseületamisi tuli kokku 15.

Ebaharilikult kõrgel oli seekordse halva eeskuju edetabelis üks verinoor, vaid 16-aastane tütarlaps. Teele. Tema kontosse jäi eelmisel aastal kokku koguni 12 rikkumist ja see andis talle koha esikümne piirimail.

Pahandused liikluses algasid Teele jaoks mullu juba 11. jaanuari õhtul Tartumaal Nõo alevikus, kus politsei ta purjuspäi ja juhiloata autoroolist tabas. Lisaks puudus neiu juhtitud sõidukil tehnokontroll ja kehtiv liikluskindlustus.

Järgmise vahelejäämiseni kulus Teelel aega umbes neli kuud. 16. mai öösel tabati ta Tartus Pikal tänaval sõitmas jalgrattaga, millel puudusid helkurid. Pealtnäha lihtne rikkumine, kuid neli kuud hiljem oli Teelel juba tõsisem pahandus politseiga.

5. septembri päise päeva ajal tabati ta Tartumaal Meeksi vallas autoroolist taaskord juhilubadeta. Lisaks puudus tema juhtitud sõidukil kehtiv liikluskindlustus ja Teelel polnud kaasas talle mitte kuuluva mootorsõiduki registreerimistunnistust.

Vaid tosin päeva hiljem, 18. septembri keskpäeval sai taas lubadeta autorooli istunud Teele hakkama oma pealtnäha hulljulgeima rikkumisega. See juhtus Tartu linnas Kesk tänaval, kus ta eiras politsei alarmsõidukilt talle sinise ja punase töötava vilkuriga ning sisse lülitatud erisignaalseadmega antud peatumise märguannet.

Et Teele sellestki rikkumisest õppust ei võtnud, näitab tema mullune viimane fikseeritud rikkumine 1. novembril, veidi enne keskööd tabati ta taaskord juhilubadeta autoroolis Tartus Narva maanteel. Ainult, et seekord oli neiu ka purjus.

Liiklushuligaanidele õnnitluskaartide saatmise tava algatas juba 2007. aastal Lääne prefektuur. Alates 2011. aastast tehakse seda kõikjal Eestis.

Praktika näitab, et selline manitsustaktika võib isegi töötada. Aastate lõikes pole nendes nimekirjades palju korduvusi. Näiteks viimases kaardisaajate nimekirjas oli vaid kümmekond kodanikku, kes olid kaardi saanud juba aasta varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles