USA ametnik: Ühendriigid poleks Gruusiale appi läinud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Condoleezza Rice surumas kätt Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga juulis Thbilisis toimunud kohtumisel.
USA välisminister Condoleezza Rice surumas kätt Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga juulis Thbilisis toimunud kohtumisel. Foto: AFP / Scanpix

USA meedia teatel on mitmed Pentagoni ja Valge Maja ametnikud kinnitanud, et Ühendriikidel polnud kavas Gruusia konflikti sõjaliselt sekkuda.


Kriitikute sõnul andsid Ühendriigid Gruusiale liiga palju lootust, et konflikti korral sekkub USA nende poolel, vahendas New York Times. Nad meenutasid juulis toimunud Gruusia ja USA ühisõppuseid, mille stsenaariumi kohaselt pidid sõjaväelased viima läbi rahuvalvemissiooni ja päästeoperatsiooni.

Anonüümseks jääda soovinud USA ametniku kinnitusel hoiatasid nad kuni konflikti puhkemiseni grusiine Vene poolelt tulevate provokatsioonidega mitte kaasa minema. Samuti mainisid USA ametnikud, et president Saakašvili ei hoiatanud USAd enne vägede viimist Lõuna-Osseetiasse.

Ametnike hinnangul teavitas Gruusia välisminister Eka Tkešelašvili USA esindajat konflikti eskaleerumisest liiga hilja ja seda polnud enam võimalik vältida.

«Grusiinid leidsid, et hiljem andestust paluda on lihtsam, kui varem luba küsida,» ütles ametnik ja lisas, et USA oleks sellisele palvele eitavalt vastanud.

Samuti tuletati meelde, et USA välisminister Condoleezza Rice hoiatas juuli alguses Thbilisis toimunud eravestluse käigus Gruusia presidenti Mihheil Saakašvilit võimaliku konflikti puhkemise eest Venemaaga.

Rice`i Gruusia visiidi käigus saatnud USA ametniku kinnitusel nõudis Rice, et Venemaa peaks aitama Gruusial separatistlikes Lõuna-Osseetias ja Abhaasias pingeid vähendada, mitte olukorda veelgi keerulisemaks ajada.

«Vägivald tuleb Lõuna-Osseetias ja Abhaasias lõpetada, olenemata sellest, kes parasjagu seda läbi viib. Ma olen öelnud ka Vene presidendile seda, et vägivald tuleb iga hinna eest lõpetada,» ütles Rice 9. juulil toimunud kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles