Herkel esitas eelnõu peibutuspartide kaotamiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumaa valimisliidud protestisid sügisel peibutuskandidaatide kandideerimise vastu kohalikel valimistel, lastes taevasse 116 peibutuspardi nimedega õhupalli
Harjumaa valimisliidud protestisid sügisel peibutuskandidaatide kandideerimise vastu kohalikel valimistel, lastes taevasse 116 peibutuspardi nimedega õhupalli Foto: Heiki Rebane/BNS

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik esimees Andres Herkel esitas täna riigikogus eelnõu valimisseaduse muutmiseks nii, et valimistel omandatud mandaat tühistab eelmise mandaadi.

Eelnõu peaks lahendama nn peibutuspartide probleemi ja ärgitama valimistel kandideerivaid poliitikuid valituks osutumisel oma mandaati tõsiselt võtma, mitte sellest kergekäeliselt loobuma.

Eelnõu algataja sõnul oli probleem eriti terav kohalikel valimistel. Mullu kandideeris 93 riigikogu liiget, kellest valituks osutus 60 ja mandaadi võttis vastu vaid üks poliitik. Samuti osutus valituks, kuid ei asunud volikogus tööle 11 ministrit.

«Selline tegevus kahjustab poliitika usaldusväärsust, naeruvääristab demokraatia olemust ning muudab nõnda valitud esinduskogud «asenduskogudeks»,» on öeldud eelnõu seletuskirjas.

Herkeli sõnul vähendaks kahepalgelisust ka see, kui riigikogu liikmed tohiksid taas hakata kohalikesse volikogudesse kuuluma, kuid tema eelistas eelnõus selgemat teed, mis jätaks inimesele siiski vaid ühe mandaadi.  

«Esiteks on selline kahe mandaadi ühitamine põhiseaduslikult küsitav ning teiseks on Eesti ühiskond piisavalt küps selleks, et leida kohalikesse volikogudesse riigikogu liikmete asemel tublisid kodanikuaktiviste. Sellisel juhul peavad inimesed end ise kohalikus poliitikas kehtestama, mitte olema mõne teise poliitiku asendusliikmed,» sõnas Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles