Prokurör viib kinnisvaraärimeeste süüasja riigikohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Maanurm ja Sander Kaus (seljaga) Harju maakohtus.
Sven Maanurm ja Sander Kaus (seljaga) Harju maakohtus. Foto: Peeter Langovits

Riigiprokurör Triin Bergmann ei leppinud kelmussüüdistuses õigeks mõistetud ärimeeste Sander Kausi, Sven Maanurme ja A õigeksmõistmisega kahes esimeses kohtuastmes ning viib kaasuse riigikohtusse.

Bergmann kinnitas, et kavatseb kindlasti esitada riigikohtusse kassatsioonkaebuse, kuna tema hinnangul on ärimeeste süü tõendatud.

Harju maakohus leidis mullu novembri keskel, et OÜ Delenbridge endiste juhatuse liikmete Sander Kausi (35) ja Sven Maanurme (35) süü suureulatuslikus kelmuses ning Kaitseliidu peastaabi endise nõuniku A (36) süü kelmusele kaasaaitamises ja usalduse kuritarvitamises pole tõendatud ning mehed tuleb õigeks mõista.

Ühtlasi jättis kohus läbi vaatamata kohtualuste vastu esitatud enam kui 32 miljoni krooni suuruse tsiviilhagi.

Bergmann esitas maakohtu lahendi peale apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, kuid 17. mail jättis teise astme kohus õigeksmõistva otsuse muutmata.

Mullu aprilli lõpus alanud protsessil ei tunnistanud Kaus, Maanurm ja A end süüdi.

Süüdistuse kohaselt ei järginud A nõunikuna Kaitseliidu huvisid ning valmistas ette vajalikud lepingud, et aidata Kausi ja Maanurme firmal müüa Kaitseliidule Tallinnas Uus-Tatari 25a asuv kinnistu selle turuväärtusest kordades kõrgema hinnaga.

A mahitusel andsid Kaus ja Maanurm Kaitseliidu keskjuhatusele müüdava kinnistu turuväärtusest ebaõigeid andmeid, mistõttu Kaitseliit ostis objekti 46 550 000 krooniga, märkis süüdistus.

Tehingu toimumise ajal 2005. aasta lõpus oli kinnistu tegelik turuväärtus eksperthinnangu järgi aga 9 370 000 krooni ehk Kaitseliit sai 37 180 000 krooni kahju, seisab süüdistuses.

Aadressil Uus-Tatari 25a asuvad Kaitseliidu Tallinna Maleva noorteorganisatsioonid.

A töötab praegu juristina Kausi ja Maanurme juhitavas kinnisvarafirmas BaltReal Invest.

Kaitsepolitsei alustas uurimist 2007. aasta sügisel ning mullu märtsis jõudis kriminaalasi kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles