Ärkamisaeg võttis alkogeenidelt piduri

Arko Olesk
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhofüsioloogia professor Jaanus Harro eile Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna Näituse 2 õppehoones asuva vanaaegse alkoholidestillaatori juures.
Psühhofüsioloogia professor Jaanus Harro eile Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna Näituse 2 õppehoones asuva vanaaegse alkoholidestillaatori juures. Foto: Margus Ansu

Laulva revolutsiooni ajal sündinud tüdrukud proovisid esimest korda alkoholi tunduvalt varem kui vaid mõne aasta võrra vanemad sookaaslased. Seda ei saa seletada pelgalt muutunud riigikorraga, vaid mängus on ka geenide mõju.

Tartu Ülikooli psühhofüsioloogia professori Jaanus Harro eestvedamisel töötanud teadusrühma äsjase teadusartikli kõige rabavam tulemus on fakt, et ühes uuritud vanusegrupis said kindla geenivariandiga tüdrukud esimese joomiskogemuse kolm aastat varem kui sama geenivariandiga, ent vanemad tüdrukud. Artikkel on ilmumas ajakirjas Psychopharmacology.

Uuringus, kus võrreldi 1982/1983 ja 1988/1989 sündinud noorte käitumist ja geene, ilmnes alkoholitarbimise osas mitu ootuspärast tulemust: et poisid alustavad joomisega varem kui tüdrukud ja et alkoholi esimese proovimise iga on alanemas, nagu paljudes Euroopa riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles