Juhtkiri: inimene ennekõike

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reform on vajalik, kuid inimesed, keda see puudutab, et tohiks seetõttu kannatada

Plaanitaval töövõimetuspensioni reformil on peamiselt kaks head omadust. Esiteks tõotab see anda neile, kel täit töövõimet enam ei ole, kuid töötada sooviksid, senisest suuremat abi tööturule naasmiseks. Ja teiseks, töövõimet või selle puudumist ei määrata enam pelgalt dokumentide alusel, vaid ka inimesega silmast silma kohtudes. Senisel süsteemil jäi vajaka just nendes aspektides, ja seetõttu võib reformi suhtuda kui hädavajadusse.

Kuid suurema pildi kõrval on alati ka teine pilt, nähtuna inimese perspektiivist, keda reform puudutab. Et muudatuste eelised välja tuleks, peab paranema rehabilitatsiooni- ja taastusravisüsteem, ja tööle naasmise sooviga peab kokku kõlama tööandjate valmisolek osalise töövõimega inimesele rakendust pakkuda. Kuid mis peamine, peab olema kindel, et reform saaks tehtud nii ideeliselt kui tehniliselt läbimõeldult ja säästetakse inimesi apsudest ja infopuudusest tulenevast ebakindlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles