Himaalaja ekspeditsioon: tipp vallutatud!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cho Oyu: lumesadu ja tuul
Cho Oyu: lumesadu ja tuul Foto: Peep Kala

Täna hommikul jõudsid Eesti-Leedu Himaalaja ekspeditsiooni liikmed  - Tanel Tuuleveski, Allan Valge ja Saulius Vilius 8201-meetrise Cho Oyu tippu. Kolm järelejäänud ekspeditsiooni liiget alustasid tiputõusu
otse teisest vahelaagrist, jättes vahele kolmanda laagri. Selle otsuse tegid nad ilmaolude tõttu, sest täna valitsesid tipus head tingimused. Juba homseks lubas aga ilmaprognoos taas tugevat tuult.
 

Seega vöib Eesti-Leedu Himaalaja-ekspeditsiooni lugeda lõpuks õnnestunuks. Ekspeditsiooni seitsmest liikmest jõudsid tippu kolm, lisaks on see ekspeditsioon üks kolmest, kes sel hooajal üldse Cho Oyu tippu on jõudnud. Ilmselt lisandub sellesse nimekirja veel mõni, aga nende ekspeditsioonide hulk, kes on sel hooajal pidanud
tipuürituse katki jätma ja tühjade kätega koju minema, on oluliselt suurem.

See, et täitmata jäi ekspeditsiooni teine eesmärk, vallutada sama ekspeditsiooni käigus ka teine tipp - 8013-meetri kõrgune Shisha Pangma, ei ole staažikate mägironijate kinnitusel mingi suur asi, mille pärast kahju tunda - tänavune hooaeg on Himaalajas äärmiselt raske ja ka ühe kaheksatuhandelise tegemine on väga suur saavutus.

Oluline on see, et pärast 2003. aastat lehvis taas
«maailma katusel» Eesti sinimustvalge.

Eesti-Leedu Himaalaja ekspeditsiooni liikmed Tanel Tuuleveski ja Allan Valge saabuvad praeguse plaani kohaselt koju järgmisel pühapäeval.

Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles