Dokfilm «Veregrupp» jõuab telesse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leeni Linna dokumentaalfilm «Veregrupp» jälgib Eesti sõdurite argipäeva Afganistani sõjas.
Leeni Linna dokumentaalfilm «Veregrupp» jälgib Eesti sõdurite argipäeva Afganistani sõjas. Foto: kaader filmist / Rühm Pluss Null

Esmaspäeval teleesilinastub Kanal 2 eetris oktoobris kinodes suurt tähelepanu võitnud dokumentaalfilm «Veregrupp» Eesti missioonisõduritest, kes osalevad Afganistani sõjas.

Oktoobris Torontos toimunud Eesti dokumentaalfilmide festivalil EstDocs linastunud «Veregrupp» jälgib paralleelselt Afganistani sõjas osalevate Eesti sõdurite igapäevaelu ning kahe aasta eest Afganistanis jala kaotanud Andrei elu ja püüet invaliidsuse kiuste sõjatandrile naasta. Alguses Andreile keskenduva portreena plaanitud filmist kasvas üldistav lugu. Filmimeeskond käis kuu aja jooksul sõduritega kaasas ka väga ohtlikes olukordades, nii mõnelgi puhul vihisesid kuulid väga lähedalt mööda.

Film püüab leida vastuse küsimustele, milline on sõduri vaimne teekond, tema vastutus relvavendade, pere ja kohaliku rahva ees. Näidates eestlaste koostööd afgaanidega, otsib «Veregrupp» jälge, mis Eesti sõdurist maha jääb, kui rahvusvahelised väed on Afganistanist lõpuks välja toodud. Linna toob vaatajani Afganistani sõja eluohtlikud ja ehmatavad olukorrad vaheldumisi sõdurite väga isiklike pihtimustega. Neid jutte räägitakse tavaliselt vaid omavahel, kuid need aitavad mõista, mis kutsub inimest kodust kaugele sõtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles