Haridusjuht: lasteaedu ei peaks riigistama

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul muudaks lasteaedade riigi hallata andmine kohalike omavalitsuste olemasolu mõttetuks.

«Me liigume sinnapoole, kus Eesti Vabariik on üks suur omavalitsus ja Balti regioonis on kolm omavalitsust – Eesti, Läti ja Leedu,» kommenteeris Pajula Marti Aaviku tänasest Postimehes ilmunud arvamuslugu.

«Ma olen jätkuvalt omavalitsusjuhtidele öelnud, et võtame omavalitsustelt hariduse ära, siis omavalitsustel ei jäägi funktsiooni. Kogu omavalitsuse idee ja mõte kaob ära,» leidis ta.

Pajula väitel võiks kohalik võim olla kodanikule võimalikult lähedal ning inimene peaks saama kohalike probleemide lahendamisel osaleda.

«Kunagi Eesti ajal oli iga omavalitsuse tunnus, et seal pidi olema kool, kõrts ja kirik. Sellest võiks ka täna lähtuda.»

Tema sõnul on muud linna või valla ülesanded pisikesed ehk need saab lahendada ka muul moel, näiteks sotsiaalabi võrgustike kaudu.

Pajula väitel on alusetu ka kriitika, et omavalitsused pole lasteaiavõrgu korraldamisega hakkama saanud.

«Minu meelest on omavalitsused suurepäraselt hakkama saanud piiratud ressursside tingimustes,» rääkis ta. «On piisavalt omavalitsusi, kes on suurepäraselt riigi sekkumiseta hakkama saanud, ja on ka omavalitsusi, kes ei ole saanud.»

Pajula kiitis ka Tallinna linna hakkamasaamist lasteaiavõrgu ja üldse hariduse korraldamisel.

«Me oleme suutnud hoida õpetajate palgad vabariigi keskmisest kõrgemad. Me oleme suutnud likvideerida lasteaedade järjekorra, suutnud renoveerida lasteaedu,» loetles ta.

Ajakirjanik Marti Aavik teeb tänase Postimehe päevakommentaaris ettepaneku, et Eesti lasteaiavõrk võiks minna riigi juhtida, sest omavalitsused pole nendega ka rikkamatel aegadel hakkama saanud.

Keskne juhtimine vaigistaks tema hinnangul poliitilisi vastuolusid, näitaks meile kätte ühe vastutaja ja tasandaks linnaümbruse valdade eelarveprobleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles