Silver Meikar: säutsuv Ukraina katapult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tehnoloogia on kahe teraga mõõk, mida ka võim saab oma hüvanguks ära kasutada. Juba kaks kuud Kiievis väldanud meeleavaldused on kehtestanud uue standardi, kuidas kasutada sotsiaalmeediat massirahutuste korraldamisel ja kajastamisel, kirjutab inim­õiguste aktivist Silver Meikar.

Au Ukrainale. Laadida!» säutsus Ukraina katapult ja mõni minut hiljem lendas esimene kivi eriüksuslaste poole. Kokkuklopsitud laudadest, ühest metallorust, potist ja metalli täis topitud paarist riidekotist valmistatud kahemeetrine viskemasin sai vaevalt töövalmis, kui tal oli juba oma konto Twitteris. Revolutsiooni ajal võetakse alati kasutusele kõige modernsem kättesaadav tehnoloogia ja nii on internetil olnud suur roll kõigis viimastel aastatel toimunud protestides. Kuid just need, juba kaks kuud Ukraina pealinnas Kiievis väldanud meeleavaldused on kehtestanud uue standardi, kuidas kasutada sotsiaalmeediat massirahutuste korraldamisel ja kajastamisel.

Ukraina Euromaidani rahutused said alguse ühest Facebooki postitusest. Kui oli selgeks saanud, et Ukraina president Viktor Janukovõtš ei kavatsegi allkirjastada vabakaubanduslepet Euroopa Liiduga, lubas Ukrainska Pravda tuntud ajakirjanik Mustafa Naijem, et kui tema üleskutset jagatakse Facebookis vähemalt 1000 korda, läheb ta 21. novembril kell 22.30 Maidanile meelt avaldama. Üleskutset jagas enam kui 2500 inimest ning umbes sama palju oli neid, kes jalutasid õhtul Kiievi keskväljakule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles