Toomas Randlo: talibani tuluallikas õitseb edasi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Randlo
Toomas Randlo Foto: Toomas Huik / Postimees

Ajakirjanik Toomas Randlo kirjutab, et Afganistani olukord on kehv, aga kui küsida, kumb on maailmale kasulikum, kas läbikukkunud riik, mis püüdleb demokraatia poole, või terroristide pesa, kus organiseeritakse rünnakuid lääneriikidele, on vastus ilmselge.

Tosin aastat kestnud NATO missioon Afganistanis hakkab sel aastal lõpule jõudma, sest rahvusvahelised väed eesotsas USAga asuvad sõdureid välja viima. See tõstatab küsimuse, kas NATO Afganistani missiooni võib lugeda edukaks või läbikukkunuks.

NATO asus kümme aastat pärast sõja algust ehk 2011. aasta suvel Afganistanis kontrolli kohalikele vägedele üle andma. See oli sümboolselt tähtis, märk sellest, et liitlasvägede väljaviimine pole enam kaugel. Lõpuni jõudis see möödunud aasta suvel, mil rahvusvahelised julgeolekuabijõud (ISAF) andsid kontrolli täielikult kohalike kätte. Eelmise aasta veebruaris teatas USA president Barack Obama, et umbes pooled Ühendriikide 68 000 sõdurist viiakse Afganistanist välja 12 kuu jooksul. Nüüd on teada, et see leiab kõigi eelduste kohaselt aset lähikuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles