Estonia meelitab lapsi teatrisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia esitles eile konkursiga välja valitud uut Pipit – see on 11-aastane Ingel Marlen Mikk.
Estonia esitles eile konkursiga välja valitud uut Pipit – see on 11-aastane Ingel Marlen Mikk. Foto: Toomas Huik

Rahvusooper Estonia alustas eile piletite eelmüüki kõigile järgmise hooaja 227 etendusele, uuslavastusi pakutakse eelkõige nooremale publikule.


Estonia teatri peadirektor Aivar Mäe rõõmustas, et majandusraskuste kiuste on nende toetajaskond hoopis suurenenud. Järgmist aastat pidas ta ennekõike laste ja noorte hooajaks, sest välja tuleb palju tükke pealekasvavale põlvele.

Eile esitleti ka konkursiga välja valitud uut Pipit – see on 11-aastane Ingel Marlen Mikk. Muusikal esietendub tuleva aasta 5. märtsil ning selle lavastab Andres Dvinjaninov, koreograaf on Jüri Nael.

«Me kasutame seal ka päris tundmatut muusikat,» ütles Mäe. «Kui «Pipit» mängiti Vaasas, kirjutas Ülo Vinter selle jaoks spetsiaalselt kümme uut laulu, mida eesti rahvas üldse ei tea. Sealt võtame paar-kolm uut lugu. Nii et see Pipi tõotab tulla väga värske.»

Teine lastelavastus on «Käsikivi kosmosest», kus kõlab Olav Ehala muusika Leelo Tungla libretole.

Ooperijuht Neeme Kuningas ütles, et Ehala muusikat ootab Estonia alati oma kavva ja nüüd see taas õnnestus. «See on noortelugu, kus on tulnukaid, juttu astronoomiast, unistustest ja muust,» tutvustas Kuningas.

Mõmmi jõuluaabits

Detsembris esietendub jõulumuusikal «Mõmmi jõuluaabits». «Mõte Heljo Männiga ühendust võtta ja temalt Estonia tarbeks just mudilastele ja eelkooliealistele mõeldud teos tellida oli väga tänuväärne, sest muidu meil sellist repertuaari napib,» nentis Kuningas. «Lavastab seda Mõmmi ise ehk Ivo Eensalu, loodetavasti näeb teda ka laval,» lisas ta.

Aga palju uut pakutakse ka täiskasvanutele. Lavale tuleb Bizet’ populaarne «Carmen», Wagneri «Parsifal» ja Rimski-Korsakovi «Tsaari mõrsja».

1985. aastast Estonia teatriga seotud Mart Sander teeb septembris oma debüüdi lavastaja ja kunstnikuna, tuues lavale opereti «Silva». Tema sõnul algasid ettevalmistused juba sügisel, kui ta hakkas tegema lavakujunduse ja kostüümide kavandeid.

Luksuslik etendus

«Tõotab tulla väga luksuslik, sest eelarvelimiiti mul ei ole. Kõik, mida fantaasia lubab, saab tehtud,» nautis Sander talle antud vabu käsi ja suurt meeskonda.

«Silva» on jäetud stiililavastuseks ega ole visuaalselt või sisu poolest tänapäevastatud. «Vaatamata sellele on sel palju uut pakkuda, tõsine kontseptuaalne kokkupuude ka tänapäevaga,» tõdes Sander. «Ma ise arvan, et õige pähkel on just mitte minna kergema vastupanu teed ja kloppida ta väliselt moodsasse vahtu, vaid jääda truuks originaalile, üritada nendes rangetes raamides tuua välja uue mõtteteraga tükk.»

Sulev Nõmmiku 80. sünniaastapäeva puhul korraldatakse 9. jaanuaril operetigala. «Nõmmik on olnud eestlaste ebajumal Kärna-Ärni ja teiste rollidega, kuid seni pole sama jõuliselt markeeritud tema rolli operettide lavastajana,» ütles Kuningas. «Selle galaga tahame teha kummarduse ühele väärikaimale estoonlasele.»

Balletis toob Estonia uuel hooajal lavale mitmeid välismaa-eestlasi, lubas balleti kunstiline juht Toomas Edur. Esietendub «Pähklipureja», «Manon» ja pakutakse esinduslikke balletigalasid.

Teater taotleb suuremat eelarvet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles