Rahvaliidu etteotsa võib asuda Raimo Kägu

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambakasvataja hingega ettevõtja Raimo Kägu pole küll seni Rahvaliitu astunud, kuid on aastaid seisnud erakonnale lähedal ja seda ka toetanud. Mehe sõnul on juba mõnda aega olnud võimalus, et just temast saab uus esirahvaliitlane.
Lambakasvataja hingega ettevõtja Raimo Kägu pole küll seni Rahvaliitu astunud, kuid on aastaid seisnud erakonnale lähedal ja seda ka toetanud. Mehe sõnul on juba mõnda aega olnud võimalus, et just temast saab uus esirahvaliitlane. Foto: Kroonika

Kui Rahvaliidu endine juht Villu Reiljan lubas, et erakonda asuvad päästma vanad vankrid, siis nüüd räägitakse suurima elevusega täiesti uuest vankrist, ettevõtja Raimo Kägu asumisest Rahvaliidu etteotsa.


Läinudreedesel pressikonverentsil lubas Rahvaliidu riigikogu fraktsiooni juht Mai Treial, et pühapäeval öeldakse välja erakonna uus võimalik juht. Seda ei juhtunud, kuna Karel Rüütli tagasi ei astunud. Rahvaliidu endine juht Villu Reiljan ei väsinud aga kinnitamast, et neil on olemas edasiviiv plaan ja väärikaid juhikandidaate.

Raimo Kägu, kes ei kuulu Rahvaliitu, kuid on rahvaliitlasi ühel või teisel hetkel nõu ja jõuga toetanud, ütles eile õhtul, et see teema pole talle võõras.

«Aga seda päevani, kui hakati liituma sotsidega,» ütles ta. «Minu kui uue juhi teema oli jutuks kõige kõrgemal juhatuse tasemel nii Anto Liivati kui ka Karel Rüütliga, aga minu tingimuseks oli see, et Rahvaliit ei ühineks sotsidega.»

Mitu juhikandidaati

Üleeile saatis Euroopa Parlamendi saadik Kristiina Ojuland, Käo elukaaslane, välja teate, et tunnustab ja tervitab Rahvaliidu südikat otsust iseseisva erakonnana jätkata.

Varem on uue erakonnajuhina palju spekuleeritud Arnold Rüütli ja Villu Reiljani nimega, kuid mõlemad on sellist ambitsiooni eitanud ning nende töövõiduks jääbki Rahvaliidu jätkamine iseseisva erakonnana. Rüütlil saab kindlasti olema oluline roll – üle-eestiline veenmistöö enne riigikogu valimisi – ning Reiljan jätkab tööd kulisside taga.

Üleeilse tulise erakorralise kongressi järel mainiti erakonna uutest juhtfiguuridest rääkides ka Jõgevamaa maakonnaühenduse juhti Riina Kulli ning viimasel ajal aktiveerunud endist riigikogu liiget Arvo Sirendit.

Sirendi ütles, et temast on räägitud kui Rahvaliidu ajutisest juhist. «Kui nüüd valitakse uuel kongressil aga alaline juht, siis selle vastu mul huvi pole. Iga juba selline ja nii palju muud põnevat on teha,» ütles ta.

Kulli kandidatuuri kohta ütles Sirendi, et takistuseks võib saada pealinnast eemalolek, kuid seda on ehk võimalik muuta. «Kõige parem oleks, kui kohtuasjad saaks positiivse lahendi ning Villu Reiljan kaaluks ise uuesti juhiks saamist, sest tal on vajalik sisemine jõud, karisma ja olulised kontaktid,» leidis endine riigikogu liige.

Viimasel ajal on aktiivseks muutunud ka Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimehe Toomas Vitsuti vend Lauri Vitsut, kellele võib terendada koht Rahvaliidu ladvikus. Tema esines kongressil ka ettepanekuga valida erakonnale võimalikult kiiresti uus esimees.

Lahkujad ja kaalujad

Täna õhtul esineb Rahvaliidu senine juht Karel Rüütli poliitilise avaldusega, milles teatab, et astub erakonnajuhi kohalt tagasi. Temaga koos langetavad sama otsuse sotsidega ühinemist vedanud aseesimehed Ene Tomberg, Anto Liivat ja Kajar Lember. Nendega on ühes paadis ka peasekretär Tarvo Sarmet, kes jääb oma kohale tõenäoliselt uue juhi valimiseni juulis erakorralisel kongressil.

Eile esitasid Rahvaliidust lahkumiseks avalduse seitse kohalikku omavalitsusjuhti. Ka teatasid kümme Rahvaliidu Saaremaa maakonnaühenduse liiget, et ühinevad sotsidega.

Sel nädalal on veel oodata Saaremaal maakondlike organisatsioonide samasuguseid otsuseid. Hinnanguliselt võib sotsidega ühineda mõnisada rahvaliitlast, samuti on paljudest rahvaliitlastest huvitatud Keskerakond ja Reformierakond.

Eile teatasidki Rahvaliitu kuulunud Järvakandi vallavolikogu esimees Enno Alliksaar, volikogu liige Raul Kivilo ja valla finantsjuht Kadri Alliksaar, et ühinevad võimupartei Reformierakonnaga.

Rahvaliidu fraktsioon kaob
•    Täna teatab Karel Rüütli oma tagasiastumisest. Juhatuses on mitmeid sotsidega liitumise pooldajaid, mistõttu laguneb ka juhatus.
•    Pärast Tarmo Männi lahkumist Reformierakonda on Rahvaliidu riigikogu fraktsioon kahanenud viiele liikmele. Sellest lahkuvad Rüütli ja Jaanus Marrandi. Jäävad Ester Tuiksoo, Mai Treial ja Villu Reiljan. Fraktsiooni miinimumsuurus on viis inimest, mistõttu Rahvaliidu fraktsioon kaob.
•    Juuni lõpus koguneb Rahvaliidu erakorraline volikogu, millel on volitus kokku kutsuda uus erakorraline kongress. See toimub juulis.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles