Mammutessees uitab mõte vabalt

Aivar Kull
, kirjanduskriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hugo Raudsepp, «Mait Metsanurk ja tema aeg. Ühe vaimsuse kroonika kaasaegse sulest», järelsõna kirjutanud Hando Runnel, 
Ilmamaa, Tartu 2013, 520 lk.
Hugo Raudsepp, «Mait Metsanurk ja tema aeg. Ühe vaimsuse kroonika kaasaegse sulest», järelsõna kirjutanud Hando Runnel, Ilmamaa, Tartu 2013, 520 lk. Foto: Repro

Meie näitekirjanduse klassiku Hugo Raudsepa poolt põlvkonnakaaslase Mait Metsanurga 50 aasta juubeliks kirjutatud mahukas esseistlik monograafia on jäänud kirjandusloos mitmes suhtes ainulaadseks.

Ükski teine meie kirjanik pole saanud oma eluajal nii ulatuslikku biograafiat. Samas on see raamat ka vormilt ebaharilik, tõeline mammutessee, tulvil vaba mõtte uitamist, mis kuigivõrd ei hooli kirjandusteaduslikest «headest tavadest».

Ja mis ehk kõige silmatorkavam: oma iidolit Mait Metsanurka (1879–1957) kõrgustesse kergitades astub Hugo Raudsepp (1883–1952) järjekindlalt opositsiooni peaaegu kõigi oma kaaskirjanikega ja tolleks ajaks väljakujunenud kirjandusliku hierarhiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles