Hannes Hanso: eesmärk peab olema leida lahendus

Hannes Hanso
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso
Hannes Hanso Foto: Erakogu

Välispoliitika ekspert Hannes Hanso kirjutab, et Euroopa peab õppima maailma stabiilsuse eest suuremat vastutust võtma. Kesk-Aafrika rahuvalves osalemine on märk sellest, et me mõistame vajadust panustada omaenese julgeolekusse.

Debatt Kesk-Aafrika operatsioonis osalemise üle on Eesti jaoks mitmeski mõttes uue ajastu algus. Ühiskonna teadlikkus sõjalistest sekkumistest välismaal, eriti Euroopast väljaspool, on aastatega selgelt suurenenud. Ka kaitsevägi on muutunud maailmastandardile vastavaks, professionaalseks organisatsiooniks, mis suudab vajadusel kiiresti reageerida ning riigikogu antud ülesandeid ellu viia.

Täna toimub nendes küsimustes reaalne arutelu ning seisukohtade esitamine, see näitab, et ühiskondlik küpsus on suurem kui varem. Mäletan, kuidas 2003. aastal tuli Londonis Iraagi sõja vastu tänavale protesteerima üle miljoni inimese, Briti parlament oli erimeelsustest ja pingetest lõhkemas. Meil koputati need otsused ilma mingi erilise jututa vaikselt ära, keegi ei küsinud midagi. Kui suured liitlased ees läksid, siis me lihtsalt läksime järele. Lihtsustatud argumenti, et me teeme midagi liitlasssuhete pärast, tuleb nüüd täiendada muude eesmärkide defineerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles