Gunārs Birkerts ja tema Valguse palee

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Rahvusraamatukogu
Läti Rahvusraamatukogu Foto: Toomas Huik

Möödunud laupäeval esitleti Riias Läti Rahvusraamatukogu uut hoonet Valguse palee, mille ehitamist alustati 2008 ning mille ligikaudseks maksumuseks hinnatakse 280 miljonit eurot.

Kuna selleks puhuks oli vanast raamatukogust uueni organiseeritud Balti keti väike kahekilomeetrine koopia, nimega «Raamatuarmastajate kett», mida mööda sümboolselt raamatuid transporditi, siis võib avamist nimetada pidulikuks. Sündmuse pidulikkust vähendas ehk see, et avamine toimus õues ja termomeeter näitas kümmet külmakraadi, lisaks andis veel tunda jäätunud Daugava külmniiske lähedus. Vaatamata pikaajalise kulgemisega sündmuse jaoks ebasoodsatele ilmaoludele möllasid ligikaudu 14 000 selleks puhuks välja tulnud lätlast täie raha eest. Kuigi inimkett oli määratud toimima kahe ja poole lõunatunni vältel, toimetasid inimesed seal märksa pikemalt. Rahvuse taassünni ideest lähtuv uus raamatukoguhoone tundus inimesi inspireerivat.

Ajakirjanikud said küll raamatukogu näha, kuid liikumine sees oli piiratud. «Ei, sinna ei lähe,» osutas karmilt turvamees ja sulges tee. Nii näiteks jäi minemata 13-korruselise hoone tippu kavandatud vaateplatvormile, kust oleks kindlasti avanenud uhke vaade. Tegelikult avataksegi hoone ametlikult alles augusti lõpus, siis kui infra­struktuur on paigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles