Turvarisk riigiportaalis

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) hallatav portaal eesti.ee, mis koondab rohkem kui 400 e-teenust ning mille abil pääsevad kodanikud ligi nende kohta kogutud isiklikule teabele, kasutab Google Analyticsi statistikalahendust. See on maailmas väga populaarne tasuta kättesaadav tööriist, mis aitab veebikeskkondade haldajatel koguda statistikat oma lehe külastuste kohta.

Postimehe allika sõnul on probleem selles, et Google’i programm jälgib keskkonda ka pärast ID-kaardiga sisselogimist, mistõttu olevat internetihiiglasel võimalik soovi korral lisada sellele koodijupp ning saada ligipääs inimeste isiklikele andmetele riigiportaalis.

«Kuna programm asub füüsiliselt Google’i serveris, on Google’i IT-meestele sinna vaba ligipääs. Nad kirjutavad kasutaja isikukoodi või ID teadasaamiseks programmile mõned read juurde ja andmed inimese kinnisvarast kuni perekonnaseisuni on neil kohe olemas,» väitis allikas, kes töötab ühe suure erafirma IT-juhina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles