Müstilised mõmmikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimas elukas: kui jääkaru oma keskmiselt 400-kilose keha püsti ajab, võib ta peanupp küündida kolme meetri kõrgusele ehk 
korvpallirõngani.
Võimas elukas: kui jääkaru oma keskmiselt 400-kilose keha püsti ajab, võib ta peanupp küündida kolme meetri kõrgusele ehk korvpallirõngani. Foto: AP, AFP/Scanpix

Samal ajal kui Tallinna loomaaias kosub jõudsalt väike valge karvakera, võitlevad paljud jääkarud looduses ellujäämise nimel. Kas olukord on tõesti nii tõsine või on nende arv hoopis tõusuteel? Arter reastas mõned levinud vaated nende väljasuremisohu kohta, et saaksite ise lõpliku järelduse teha.
 

Miks jääkarud on ohus?

•    Kliima soojenemist peetakse jääkarude üheks peamiseks ohustajaks. Kui pehmema ilma tõttu sulab merejää kiiremini, on karudel vähem aega jääl oma põhitoitu, hülgeid varitseda ning neil tuleb paremate jahipaikade otsingul liikuda pikki vahemaid. See kurnab karusid, vähendab nende rasvavarusid ning võib saada saatuslikuks poegadele. Mullu avaldasid USA teadlased, et Arktikas võib jäävaba suvi saabuda 2054. aastal. Teised uuringud hoiatavad, et see võib juhtuda juba paarikümne aasta pärast. Lisaks ennustatakse, et kui rohkem jääkarusid liigub kliima soojenemise tõttu üha enam lõuna poole ja pruunkarud põhja suunas, tõrjuvad viimased paindlikumate toitumisharjumuste tõttu jääkarud välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles