Matuselised leidsid kirstust vale inimese

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartus tabas Raadi kalmistule kogunenud matuselisi eile ebameeldiv üllatus, kui nad leidsid kirstust vale inimese, krematooriumi juhi kinnitusel pole varem sellist eksitust juhtunud.

20. jaanuaril surnud Elfriede matused pidid algama reede keskpäeval. Pool tundi enne leinatalituse algust kohale jõudnud tütar Sirje märkas aga juba eemalt, et asi ei paista õige, sest tumedapäise naise asemel oli kirstus heleda peaga vanainimene.

Tema sõnul pöördusid omaksed kalmistute juhataja poole, kes soovitas üle vaadata kabelis olnud teised kirstud. «Läksime kontorist kabelisse tagasi ja seal oligi veel kaks kirstu. Kruvisime need lahti, aga nendes olid meeste laibad,» ütles ta.

Siis püüti Sirje sõnul kätte saada meest, kes pidi tema ema Rahumäe kalmistult Tartu krematooriumi külmkambrist Raadile kohale toimetama. Mees saadi lõpuks kätte, kuid ka tema ei osanud tuua naise sõnul olukorda selgust.

Sirje õde ja väimees otsustasid seejärel minna ise Rahumäele kohale. Sirje väimehe Lauri sõnul küsiti seal mitu korda kadunu nime, lasti kirjeldada tema riietust ning selle järgi leiti naine lõpuks üles.

Lauri lisas, et kuigi umbes kolmveerand tunniga oli naine leitud ja Raadile toimetatud, pahandas omakseid kalmistutöötajate jahe suhtumine. «Suhtumine oli nende poolt selline, et ikka juhtub, aga vabandust või midagi, sellist asja polnud,» ütles ta.

Umbes 20 inimest, kes olid matusele kogunenud, olid tema sõnul šokis. «Keegi ei uskunud, kuidas selline asi üldse võimalik on. Nad tulid inimest ära saatma, aga ei olnudki inimest, keda ära saata,» rääkis Lauri, kelle sõnul on eksimine küll inimlik, kuid mitte sellises kohas.

Tartu krematooriumi direktor Andres Tõnissoo avaldas kahetsust, et omastele valmistati südamevalu, ning ütles, et ootab neid enda juurde, et paluda isiklikult vabandust. «Nii juhtus ja sellega tuleb lihtsalt leppida nii meil kui lahkunu lähedastel,» lausus ta. «Kui viimasel teekonnal selline olukord juhtub, seda tagasi pöörata ei saa.»

Tema sõnul korraldab krematoorium aastas paar tuhat matusetalitust ning 17 tegevusaasta jooksul pole varem sellist olukorda ette tulnud. Enda sõnul on ta töötajatega juhtunu põhjalikult läbi arutanud, kuid pole leidnud sellele mõistlikku seletust. «Ma ei taha teha sellest poltergeisti-laadset sündmust, aga tõesti, seda asja ei saa juhtuda ja seda asja ei juhtu ka enam,» lausus Tõnissoo.

Ta lisas samas, et eile leidis olukord kiire ja professionaalse lahenduse ning matusetalitus algas pea õigeaegselt.

Sama kinnitas Tartu kalmistute juhataja Aime Pärna, kes ütles, et tema viimasest 40 aastast Tartus taolist juhtumit ei tea. «See on tõesti erandjuhus,» märkis Pärna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles