Välisriigist lapsendamiseks luuakse komisjon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalminister saatis kooskõlastamisele määruse eelnõu, mille põhjal moodustatakse kolmeliikmeline rahvusvahelise lapsendamise komisjon, mis hakkab lapsendamise taotlusi heaks kiitma või tagasi lükkama nii Eestist välisriiki lapsendamise kui välisriigist Eestisse lapsendamise korral.

Seni andis Eestist välisriiki lapsendamiseks oma nõusoleku sotsiaalminister, kuid välisriigist Eestisse lapsendamiseks tal nõusoleku andmise volitust polnud, märgitakse eelnõu seletuskirjas.

Veel suurem probleem oli aga asjaolu, et kõik rahvusvahelise lapsendamisega seotud otsustused tegi sisuliselt ainuisikuliselt sotsiaalministeeriumi lapsendamise eest vastutav ametnik. Komisjoni loomise eesmärk on kaasata protsessi lapsendamisküsimustes kompetentseid spetsialiste.

Komisjoni hakkab lisaks sotsiaalministeeriumi esindajale kuuluma üks maavalitsuse ja üks kohaliku omavalitsuse esindaja. Sotsiaalministeeriumi esindaja on ka komisjoni esimees.

Ministeeriumi laste ja perede osakonna peaspetsialist Signe Riisalo ütles, et alates 1995. aastast lapsendatakse Eestist välismaale keskmiselt 23 last aastas. Eestist lapsendatakse lapsi pideva koostöö alusel peamiselt kolme riiki - Soome, Rootsi ja USA-sse, kuid erandina võib lapsendada ka mujale.

«Välismaale lapsendatakse probleemse tervisega, juba kooliikka jõudnud lapsi või suuremaid õdede-vendade gruppe. Teisisõnu - lapsi, keda Eestis elavad lapsendajad ei ole julgenud lapsendada eelkõige lapsega kaasa tulevate suuremate probleemide tõttu,» märkis Riisalo.

Välismaalt Eestisse lapsendatakse vaid 1-2 last aastas ja ühegi riigiga selleks koostööd organiseeritud pole. «Eestisse lapsendamised on peamiselt lapsele tuttava perekonna poolt, näiteks kaugemalt sugulased või perekonna omaalgatuslik lapsendamine mõnes riigis, näiteks Sri Lanka,» tõi Riisalo välja.

Samuti hakkab komisjon heaks kiitma koostööpartnereid, kellega Eesti rahvusvahelise lapsendamise alast koostööd teeb – selline kohustus lähtub Haagi riikidevahelises lapsendamises laste kaitseks tehtava koostöö konventsioonist.

Määrus kehtestatakse tänavu 1. juulil jõustuva perekonnaseaduse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles