Hanno Pevkur: milline seadus on hea seadus?

Hanno Pevkur
, justiitsminister, Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Hanno Pevkur
Justiitsminister Hanno Pevkur Foto: Toomas Huik / Postimees

Elu on alati kirevam ja liikuvam, kui ükski seadus suudab sätes­tada või ükski õigusmeister lõpuni ette näha, kirjutab justiitsminister Hanno Pevkur.

Mida avatum on võimusüsteem, seda kergemini pääsevad sinna sisse rahahuvid, lobistid ja fanaatikud.» Nii kirjeldab India päritolu Ameerika ajakirjanik Fareed Zakaria kaasamist oma raamatus «Vabaduse tulevik» ja jätkab samas: «Washingtonis toimunud muutused ei seisne mitte selles, et poliitikud on ennast isoleerinud Ameerika rahvast ega taha kuulda rahva soove ning arvamusi. Muutunud on hoopis see, et nad enam ei tegelegi suurt millegi muuga kui Ameerika rahva kuulamisega.»

Sellise äärmuseni ei ole meie siin Eestis kindlasti jõudnud, aga pärast päevatoimetuste virvarri on vahel hea toolileenile nõjatuda ja mõtiskleda, kui kaugele meie soovid võiksid ulatuda ning kus tuleb ette piir. Kes on need olulised huvigrupid, keda seaduseelnõude väljatöötamisel kaasata? Kas kõige kõlavama häälega huvigrupp on see, kelle soove tuleks enim arvesse võtta? Kas kõik puudutatud huvigrupid on ikka kaasatud ja võib öelda, et valmimas on hea seadus?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles