Saaremaa talumees pääses häkkerite küüsist vaid ehmatusega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gmail.
Gmail. Foto: Internet

Saaremaa talumees ja mahepiimatootja Jaan Kiider pääses oma Gmaili postkasti kaaperdamisest vaid õppetunni ning kaduma läinud dokumentatsiooniga.

Üle-eelmisel reedel varastasid arvutikurjategijad tema elektronpostkasti paroolid, häkkerid küsisid mehe nimel laenu ning tegid ohvrile võimatuks ligipääsu tema Gmaili postkastile, kirjutab Meie Maa.

Seejuures oli Kiider ise pool tundi varem gmailis sees, kui ta uuesti seda proovis, olid paroolid juba kaaperdatud ja uutega asendatud.

Tänaseni ei tea Riido Ökotalu peremees, kuipalju kahju ta seetõttu kannatama on pidanud. Kõik arved alates detsembri algusest olid meilis, samuti suur osa firma dokumentatsioonist. Õnneks ei kandnud keegi tema tutvusringkonnast pättide arvele raha, vastasel korral oleks nõuded märksa suuremad.

Laenukarje Bristolist

Samas, tegu on ka moraalse kahjuga, sest palve laenata raha läks kõigile, kelle kontaktid olid Jaani Gmailis. Kiri ise oli niisiis järgmise sisugu: «Ma loodan, et olete saanud selle kiiresti, ma olen Bristol, Suurbritannia linnast ja olen kaotanud oma koti koos passi ja krediitkaardi. Ma tahtsin küsida, kas sa annad mulle 1450 laenu nii kiiresti kui võimalik. Ootan Teie vastust. Tänud, Jaan.»

Eestlane saab aru, et kirja õigekeel lonkab, tähendas Kiider Meie Maale, aga on ka hullemas keeles Aafrika kirju loetud. Õnge siiski keegi ei läinud. See-eest hakkas helisema Jaani telefon, kus murelikud lähedased hakkasid huvi tundma, mida sõbrake Bristolis teeb ja kas tal tõesti oleks natuke raha tarvis.

Avaldust ei teinudki

«Õppetund igastahes,» nõustus Kiider. «Kogemus andis mulle kinnituse, et turvaseadeid tuleb kontrollida, et turvasõnad tuleks üle vaadata, et neid asju ei saa niisama lõdvalt võtta. Põhiliselt kannatas õnneks vaid dokumetatsioon, seega oleks võinud hullemini minna. Otsest rahalist kahju ei ole minu teada mitte.»

Kiideri arvutist pahavara ei leitud, tegu oli puhtalt häkkerite osava näputööga. Politseisse Kiider avaldust polegi teinud, sest kui ta seal käis, paluti teisipäeval tagasi tulla, aga siis mees enam ei viitsinud. «Kuulsin tuttavatelt, et nad ei saa midagi erilist ära teha, suhteliselt mõttetu oleks seda avaldust teha.»

Raha keegi kelmide arvele ei kandnud. Vaid üks teravmeelne sõber oli Jaanile maininud, et kandis ükspäev talle 1450 eurot ning küsis, millal on lootust papp tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles