MTÜ palub ülikoolidelt ka venekeelsete sisseastumiseksamite võimalust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisseastumiseksam
Sisseastumiseksam Foto: Sille Annuk

MTÜ Vene Kool Eestis pöördus kõrgkoolide poole palvega tulla vastu vene koolide lõpetajatele ning anda neile võimalus sooritada sisseastumiseksamid vene keeles.

MTÜ teatas Tartu Ülikooli, Tallinna Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli rektoritele saadetud kirjas, et korraldas möödunud aasta lõpul küsitluse vene koolide gümnaasiumiastme õpilaste seas, et selgitada välja õpilaste eelistused kõrgkoolide sisseastumiseksamite keele osas.

MTÜ korraldatud küsitlusest võttis osa 212 õpilast. Neist koolilõpetajatest, kes kavatsesid sooritada lõpueksami bioloogias (145 inimest), soovis 91protsenti sooritada seda vene keeles, 4,8 protsenti olid valmis sooritada bioloogia eksamit eesti keeles ning 4,1 protsendile koolilõpetajatest ei omanud eksami keel mingit tähtsust. Sarnast jaotust oli näha ka teiste eksamite puhul - kõigil juhtudel ületas vene keeles eksameid sooritajada soovijate arv 91 protsendi, kõige rohkem eelistasid küsitletud sooritada vene keeles eksamit füüsikas (tervelt 95,1 protsenti).

«Koolilõpetajatele nende oma emakeeles sisseastumiseksamite võimaldamine demonstreerib ühelt poolt ülikoolide valmisolekut teenida teadust, valides inimesi õppima nende teadmiste, mitte aga keeleoskuse alusel; teiselt poolt aga arvestab käesolev samm koolilõpetate aktuaalseid vajadusi,» kirjutas MTÜ Vene Kool Eestis kirjas.

MTÜ tuletas ka meelde, et vastavalt ülikooliseadusele võivad ülikoolid kehtestada erinevatele rühmadele erinevad sisseastumisnõuded.

Sellest aastast muutub riigieksamite sooritamise kord ning vaadatakse üle Eesti kõrgkoolidesse sisseastumise tingimused. Riigieksamitest jäävad alles üksnes matemaatika, eesti keel ja võõrkeel, muudes ainetes tehakse eksameid sisseastumise kohas. Kui varem said sisseastujad sooritada eksameid oma emakeeles, siis nüüd seda võimalust enam ei garanteerita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles