Rootsi kaitseväe juhataja: Põhjala lahingugrupp ühendab esmakordselt pea kõiki Põhjala ja Balti riike

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja Riho Terras võttis kaitseväe peastaabis vastu Rootsi kaitseväe juhataja kindral Sverker Göransoni.
Kaitseväe juhataja Riho Terras võttis kaitseväe peastaabis vastu Rootsi kaitseväe juhataja kindral Sverker Göransoni. Foto: Toomas Huik

Täna Eesti visiiti alustanud Rootsi kaitseväe juhataja kindral Sverker Göranson ja kindralmajor Riho Terras arutasid täna Eesti kümne aasta arengukava ja Rootsi kaitseväe reformidega seotud arenguid ning 2015. aastal Põhjala lahingugruppi panustamise küsimusi, kindral Göransoni sõnul ühendab järgmisel aastal valmisolekusse astuv Euroopa Liidu Põhjala lahingugrupp esmakordselt pea kõiki Põhjala ja Balti riike olles seeläbi oluline regionaalse koostöö süvendaja.

«Põhjala lahingugrupp on oluline vahend koostöö ja reformide ellu viimisel - see puudutab nii väljaõpet ja varustus kui  teenistus ühises staabis, samuti toetumist ühtsetele NATO standarditele,» ütles Göranson kaitseväe peastaabi pressiesindaja teatel.

Rootsi juhitavasse lahingugruppi kuuluvad Soome, Norra, Iirimaa ja Eesti,  2015. aastal on lubanud lahingugrupiga ühineda ka Läti ja Leedu. Eesti ja Rootsi kaitseväelased teenivad praegu koos Malis Põhjala-Balti treeningmeeskonna koosseisus.

Kindral Göranson külastab Eestit kindralmajor Riho Terrase kutsel. Täna hommikul kohtus Rootsi kaitseväe juhataja president Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Andrus Ansipi, kaitseminister Urmas Reinsaluga.

Pärastlõunal pani kindral Göranson pärja Vabadussõja mälestusmärgile kaitseväe kalmistul  ning külastas NATO küberkaitsekeskust. Homme külastab Rootsi kaitseväe juhataja Balti kaitsekolledžit ja Kuperjanovi jalaväepataljoni. Eesti visiidi järel suunduvad Eesti ja Rootsi kaitseväe juhatajad Riiga Põhjala ja Balti riikide kaitseväe juhatajate kohtumisele.   

Kindral Göransonile on see tema esimene visiit Eestisse Rootsi kaitseväe juhatajana. Eesti kaitseväe juhataja külastas Rootsit 2012. aastal.

Eesti Kaitseväe koostöö Rootsiga ulatub kaitseväe taasloomise aastatesse. Rootsis on saanud hariduse või osalenud täiendõppes üle 50 mereväeohvitseri, Eesti ja Rootsi osalevad Euroopa Liidu Põhjala Lahingugrupis, 2009. aastal loodud Läänemere mereseire projektis SUCBAS ning koordineerivad Põhjala-Balti initsiatiivi raames kaitsealase abi andmist Ukrainale, Lääne-Balkanile ja Gruusiale.

Rootsi on läbi aastate panustanud Balti Kaitsekolledži projekti nii õppejõudude kui õppurite saatmisega. Aastatel 2001-2009 ning praegu täidab Rootsi kolledži ülema asetäitja ametikohta.

2010. aastal allkirjastasid kaitseministeerium ja Rootsi kaitsehangete amet kaitsealaste ühishangete raamlepingu, mis sätestab võimalike kuulivestide, öövaatlusseadmete, laskemoona, rivisõidukite ja lennuväljaseadmete hanked. Lepingu raames on logistikakeskus hankinud Eesti Afganistani üksustele kõrbesaapaid.

2011. aasta jaanuaris esitasid Põhjamaade kaitseväe juhatajad Balti kaitsevägedele kutse ühineda kaitsekoostöö raamistikuga NORDEFCO. Eesti, Läti ja Leedu alustasid esimese sammuna integreerumist Põhjamaade distantsõppe süsteemi ning arendavad koos teiste riikidega välisoperatsioonidel osalenud kaitseväelaste toetamise põhimõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles