Mees haruldasel maalil vaatab vastu ka kirikus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kunstisalongi on toodud oksjonit ootama Johann Köleri «Hiiu saare talupoeg kirvega». Hoolimata väikestest vigastustest ja aja jooksul värvikihti tekkinud paljudest pisikestest pragudest on maal asjatundjate hinnangul väga hästi säilinud.
E-kunstisalongi on toodud oksjonit ootama Johann Köleri «Hiiu saare talupoeg kirvega». Hoolimata väikestest vigastustest ja aja jooksul värvikihti tekkinud paljudest pisikestest pragudest on maal asjatundjate hinnangul väga hästi säilinud. Foto: Margus Ansu

Kui esimene eesti soost akadeemilise kunstihariduse saanud maalija Johann Köler sõitis Peterburi keisrikojast üle hulga aja kodumaale, külastas ta ka Hiiumaad ja Kassari saart. Seal hakkas talle silma nägus talumees.

See juhtus poolteist sajandit tagasi, aastal 1863. Stackelbergide mõisa kaunite näojoontega kutsar Villem Tamm oli ümbruskonnas tuntud isik, keda hüüti Ilusaks Villemiks. Köler maalis ja joonistas teda korduvalt.

Üks maal nägusast Kassari kutsarist oli aastakümneid kunstiteadlaste silmist kadunud. Nii on sellest aastal 1863 valminud teosest kirjamargisuurune mustvalge repro kirjastuse Kunst aastal 1980 üllitatud Köleri juubelialbumis.

Tagasi üles