Tornimäel algas järgmise kõrghoone ehitus

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arhitektuuribüroo Ars Projekt

Tallinna kõrghoonete piirkonnas Maakri asumis algas pärast kümneaastast pausi taas ehitustegevus. Nelja aasta pärast kõrgub Maakri 19/21 kinnistul, Maakri ja Rävala puiestee nurgal 30-korruseline (110 meetri kõrgune) klaasfassaadiga tornmaja, samuti ehitatakse krundile 10-korruseline ärihoone, mille neljale korrusele tuleb parkmismaja.

Möödunud aasta 17. detsembril sõlmis kinnistu omanik OÜ Taali Grupp töövõtulepingu AS-iga Oma Ehitaja Maakri Kvartali ärihoonete rajamiseks ning alanud aastaga on ehitus käivitunud.

Varahaldusfirma Eften Capital AS tegevjuht Viljar Arakas ütles Postimehele, et hoonete ehitusele eelnes ligi 10-aastane planeerimisperiood. «Praegu on alustatud maa-aluste töödega, ideaalis võiks kogu kompleks valmida 2018. aastal.»

Ehitusalusel kinnistul säilitatakse vanade vabrikuhoonete tänavapoolne fassaad, millest «kasvab» välja kõrghoone. Kokku tekib kvartalisse 18 700 ruutmeetrit üüripinda. Tänava tasandile paigutuvad mitmed omanäolised kaubandus- ja teenindusruumid. Ülejäänu jääb A-klassi kontoripindadeks.

«Sellist nõudlust A-klassi büroopindade järele pole, et tornhooneid võiks Tallinnasse üksteise järel püstitada. Kui Maakri kvartal valmib, koondab see tippnõudluse mitmeks aastaks ja tõenäoliselt jääb see n-ö kõrghoonete rubriigis mõneks ajaks Tallinna viimaseks ehitiseks,» märkis Arakas.

Maakri Kvartali arhitekt on Rasmus Tamme ja arhitektuurilise osa on lahendanud arhitektibüroo OÜ ARS Projekt. Peasissepääs hoonetesse on planeeritud Rävala puiestee poolsest küljest. Kvartali südamesse jääb hubane haljastatud sisehoov, kuhu avanevad ka mitme söögikoha terrassid.

See, et ühessegi valmivasse hoonesse ei tule elamupindu, oli Arakase sõnul taotuslik. «Selliselt, ainult büroohoonena toimib see kompleks paremini, kui segafunktsionaalsena.»

Uute hoonete juurde on planeeritud lisa ligi 170 parkimiskoha näol, mis Arakase hinnangul on täiesti mõistlik suurusjärk. Ruumikitsikuse tõttu polnuks rohkemaks ka võimalust.

Ehitustööde käigus rekonstrueeritakse terviklikult kõik arhitekt J. Rosenbaumi poolt projekteeritud ja aastatel 1909-1912 Maakri tänava äärde rajatud esinduslike fassaadidega ajaloolised hooned. Samuti rekonstrueeritakse 1910. aastal Väike-Pääsukese tänava äärde rajatud paekivist ja punastest tellistest tootmishoone.

Maakri Kvartal valmib nelja aasta jooksul ning pakub Tallinna parima asukohaga ja kaasaegseimat töökeskkonda, sobitudes seejuures ajalooliselt välja kujunenud Maakri asumi tänavavõrgustiku, ajalooliste hoonete ja südalinna linnaruumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles