Kandaharis plahvatas taas pomm

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani politseinikud turvamas plahvatuse toimumispaika.
Afgaani politseinikud turvamas plahvatuse toimumispaika. Foto: AP/Scanpix

Lõuna-Afganistani suurima Kandahari sõjaväebaasi juures plahvatas täna taas pomm, viga keegi ei saanud, vahendab uudistevõrk AFP.

Kandahari politseijuhi Mohammad Shafiq Afzali sõnul lendas õhku NATO haldusalas oleva provintsi ülesehitusmeeskonna parklas seisnud auto. Selgusetu on veel, kas pommi pani plahvatama suitsiiditerrorist või lasti masin õhku kaugjuhtimise teel.

Eestlaste teenistuspaigaks oleva Helmandi kõrval asuv Kandahari provints on samuti üks mässuliste tegevuse tulipunkte. Aastatel 1996-2001 oli praeguse sõjaväebaasi kõrval asuv Kandahari linn Talibani islamistide pealinn.

Praegu asub Kandaharis NATO kõigi aegade suurim sõjabaas ja Lõuna-Afganistani väejuhatuse keskus, kus elab ja töötab umbkaudu 26 000 inimest, nende seas ka mõned Eesti kaitseväelased.

Kandaharist mässuliste tugipunktide väljajuurimise kuulutasid NATO esindajad järgmiseks eesmärgiks pärast Helmandis korraldatud suuroperatsiooni Moshtarak, kust võtsid ja võtavad osa ka Eesti sõdurid. Nagu teatab uudistevõrk ABC, peaks afgaani ja koalitsiooniväed lähikuudel Kandaharis jõudma operatsioonini Hamkari Baraye Kandahar, mis kujutab sisult Moshtaraki ekvivalenti.

Mai algusest on taas sagenenud mässuliste rünnakud nii koalitsioonisõdurite, välismaiste diplomaatide, abitöötajate kui ka afgaani enda valitsusametnike ja -asutuste ning rahvusvaheliste jõududega koostööd tegevate kohalike vastu.

Praegu teenib Afganistanis 130 000 NATO ja USA sõdurit. Veel 20 000 peaks jõudma kohale lähikuudel, neist enamik Kandahari provintsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles