Rahutute protestijate seas käärivad pinged

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastasseis Kiievis Hreštšatiku tänaval Spilna Sprava staabi juures.
Vastasseis Kiievis Hreštšatiku tänaval Spilna Sprava staabi juures. Foto: Andres Haabu

Viimaste nädalate jooksul on Ukraina protestijate hulgast esile kerkinud üks rühmitus, kelle nõudmised on teiste meeleavaldajate omadest suuremad ning kes on jõudnud Kiievis lühemaks või pikemaks ajaks hõivata kolm ministeeriumihoonet.

Tegemist on äärmusliku rühmitusega Spilna Sprava, keda juhib 29-aastane kiievlane Oleksandr Daniljuk. Kui möödunud pühapäeval soostus rühmitus võimudele tagastama justiitsministeeriumi ühe hoone, siis eile vabanes nende kontrolli alt Kiievis otse Iseseisvuse väljaku kõrval asuv põllumajandusministeerium. Täpsemalt öeldes vabastasid selle samuti Ukraina protestidest osa võtva paremäärmusliku Svoboda partei liikmed, kuid justkui ühte leeri kuuluvate poolte läbirääkimised just õlitatult ei läinud.

Ministeeriumi ukse kohal võis näha Spilna Sprava plakatit, katkilöödud klaasidega sissekäigu ees seisis maskiga mees, kes kedagi sisse ei lasknud. Seest kostis klaasi klirin, müdin ning valjud paugud, mille peale hakkas kogunenud rahvahulk kahisema: «Tulistatakse!» Ülemistest akendest visises välja gaasi, ukse vahelt voolas aga vett ja tõepoolest – sees kostsid kõvad paugud. Hiljem leiti majast kummikuule tulistavaid püstoleid, kuid ka padrunikest ning ametlikult sai viga viis inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles