Euroopa uue liidrina särab Prantsusmaa

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaieldamatult oli ELi välispoliitika möödunud aasta suurim aktivist Prantsusmaa, leiab Londonis baseeruv mõttekoda Euroopa Välissuhete Nõukogu (ECFR) oma täna avalikustatavas «Euroopa välispoliitika hinnetelehes».

«Ta võttis jaanuaris ette sõjalise sekkumise Malis, pakkus augustis pärast seda, kui Assadi režiim kasutas keemiarelva, toetust USA sõjalisele löögile Süüria vastu, nõudis samal kuul Iraanilt kõnelustel järeleandmisi ning viis detsembris järgmise sõjalise sekkumiseni, sel korral Kesk-Aafrika Vabariigis,» märgib ECFRi raport.

Analüüs tõdeb, et Pariisi probleem on see, et mõnel korral on nad jäänud üksi või leidnud väga vähe kaasatulijaid. Samas tunnustab prantslaste riskijulgust tegutseda vajadusel väljaspool ELi raame ja võtta riske – näiteks Iraani kõnelustel, kus need tasusid end ära kogu Euroopa vaatenurgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles