Riigikogu väliskomisjon avaldas muret Ukraina sündmuste pärast

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused Ukrainas Kiievis. Fotol vastasseis Hrestsatikul Spilna Sprava staabi juures.
Meeleavaldused Ukrainas Kiievis. Fotol vastasseis Hrestsatikul Spilna Sprava staabi juures. Foto: Andres Haabu / Postimees

Riigikogu väliskomisjon tegi täna avalduse, milles avaldas kaastunnet Ukraina kokkupõrgetes hukkunute omastele väljendas muret vägivaldseks muutunud meeleavaldustega Kiievis ja mujal Ukrainas.

«Eesti on alati toetanud Ukraina rahva püüdlusi rahvusliku ühtsuse saavutamise, demokraatliku ning õigusriigi põhimõtteid järgiva ühiskonna ülesehitamise suunas,» seisab avalduses.

Väliskomisjon kutsus kõiki konflikti osapooli hoiduma vägivallast ja lahendama erimeelsused demokraatlikule õigusriigile kohaselt läbirääkimiste ja muude rahumeelsete poliitiliste vahendite abil.

Komisjon rõhutas, et Ukraina rahval peab olema vabadus demokraatlikult  otsustada oma riigi valikute üle. Euroopa Liit on jätkuvalt  avatud koostööläbirääkimistele Ukrainaga, kuid omavahelist koostööd saab rajada vaid Euroopa Liidu alusdokumentides sätestatud väärtustele.

Parlamendi väliskomisjon kutsus Euroopa Liitu tegema kõik, et kaasa aidata Ukraina demokraatlikele poliitilistele, majanduslikele ja sotsiaalsetele reformidele.

Komisjon rõhutas, et Euroopa Liit ja selle liikmesriigid peaksid aktiivselt toetama idapartnerluse riikide arengut ning kinnitama nende riikide õigust liituda Euroopa Liiduga juhul, kui nad täidavad Kopenhaageni kriteeriumid.

Väliskomisjon peab oluliseks Ukrainas kujunenud olukorra arutamist rahvusvahelistes parlamentaarsetes organisatsioonides, eeskätt Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees, et survestada Ukraina võime täitma endale võetud kohustusi oma kodanike õiguste, sealhulgas sõna- ja meediavabaduse tagamiseks.

«Tunnustades Ukraina kodanike ja ühiskondlike organisatsioonide üleskutset mitte jääda ükskõikseks Ukrainas toimuva suhtes, kutsume üles vajadusel osutama igakülgset abi Ukrainale,» seisab avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles