Ilves: stereotüüpide ja hirmude maailm meile ei sobi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles Eesti Koostöö Kogu rahvuste ümarlaua kokkukutsumisel peetud kõnes, et tugevate rahvusvaheliste koolide rajamine on Eesti tulevikus küsimus, sest suletud Eesti meile ei sobi.


«Paljud ei näi märkavat, et näiteks Eestis pakutava venekeelse hariduse kvaliteet ja tulevik on enamiku lapsevanemate meelest ennekõike hariduspoliitiline ja noorte käekäiku puudutav küsimus, mitte aga rahvus- või keelepoliitiline teema,» sõnas Ilves.

«Täpselt niisamuti saab nii ettevõtjatele, ühiskonna uurijatele kui ka poliitikutele üha enam selgeks, et Eesti vajab tugevaid rahvusvahelisi koole, kus saaksid õppida Eestisse tööle tulevate tipp-spetsialistide, õppejõudude, diplomaatide ja teiste lapsed,» märkis president.
«See pole rahvussuhete küsimus. See on Eesti tuleviku küsimus. See on kõigi Eestis elavate inimeste – eestlaste, venelaste, ukrainlaste, soomlaste, lätlaste, rootslaste – töökohtade ja majandusliku heaolu, elukvaliteedi ja seeläbi Eesti edasikestmise küsimus. Stereotüüpide ja hirmude maailm, suletud Eesti, meile ei sobi,» ütles Ilves.

Ilves ütles, et üha globaliseeruv maailm ja avatumaks muutunud riigipiirid esitavad igale ühiskonnale, eriti aga väikesele ühiskonnale uusi väljakutseid. «Meie puhul tähendab see, et proportsioonid eri rahvusgruppide ja kodakondsete vahel võivad ajapikku küll muutuda, kuid koos sellega läheb pilt kirjumaks.»

Täna kutsuti Eesti Koostöö Kogu eestvõttel ellu rahvuste ümarlaud, mille ülesandeks on kaasata Eesti ühiskonna jaoks oluliste küsimuste aruteludesse erinevast rahvusest, erineva emakeele ja kodakondsusega Eesti elanikke ning anda vajadusel nõu vabariigi presidendile. Ümarlaua liikmed nimetab koostöö kogu nõukogu personaalselt.

Rahvuste ümarlaua loomise tõttu saadeti laiali senine nõuandva õigusega vabariigi presidendi rahvusvähemuste ümarlaud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles