Mari Tamm: kõnd järsaku serval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Tamm
Mari Tamm Foto: Erakogu

Tõusvad kinnisvarahinnad ning suur võlakoormus Rootsis ja teistes Põhjamaades tekitavad muret ja küsimusi. Järsk hinnalangus võib panganduse kaudu otseselt mõjutada Eesti majanduse väljavaateid, kirjutab Mari Tamm.

Eesti ajakirjanduseski on viimasel ajal kõneainet pakkunud Rootsi kinnisvarahindade kiire tõus koos majapidamiste suure võlakoormusega. Mitte ainult Rootsi, vaid ka teiste Põhjamaade – Norra, Soome ja Taani – kinnisvarahinnad on tõusnud suhteliselt stabiilselt juba alates 1990. aastate keskpaigast ning nende majapidamiste võlakoormus paistis rahvusvahelises võrdluses suur juba enne ülemaailmset finantskriisi.

Pärast ülemaailmse finantskriisi puhkemist 2008. aastal tabas Põhjala kinnisvaraturgusid tagasilöök, kuid tugevamalt raputas see üksnes Taanit. Sealsed kinnisvarahinnad langesid viiendiku võrra ja on jäänud toonasele tasemele praeguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles