Päästjate missioon Poolas pikenes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolat tabanud üleujutused.
Poolat tabanud üleujutused. Foto: Reuters/ScanPix

Poola üleujutuspiirkonda appi läinud Balti riikide päästeüksuse BaltFloodCombat missioon pikenes, päästjad naasevad Eestisse järgmise nädala lõpul.

Päästeameti pressiesindaja ütles BNS-ile, et Balti päästeüksuse missioon pikenes kuue päeva võrra, üksus lõpetab töö 3. juuni õhtul ning Eesti päästjad jõuavad kodumaale 5. juuni õhtuks.

Balti päästeüksus töötab endiselt Poola pealinna Varssavi lähedal asuvas Polanieci asulas, pumbates üleujutatud piirkonnas vett. Eestlased ja lätlased on rakendust leidnud pumbajaama juures, leedulased pumpavad lähedalasuvas külas. Pressiesindaja sõnul on mõlemas piirkonnas veetase märgatavalt alanemas.

Eesti, Läti ja Leedu saatsid eelmisel nädalal Poola üleujutuspiirkonda appi ühise päästeüksuse BaltFloodCombat, mis osaleb loodusõnnetuse tagajärgede likvideerimisel.

Päästeüksusesse kuulub 19 inimest, neist üheksa Eestist. Eestist läksid Poolale appi seitse päästeeksperti, üks IT-spetsialist ja meedik.

Päästjad võtsid kaasa kolm võimast pumpa, mille abil nad pumpavad tänavaid ja hooneid veest tühjaks. Esialgu pidi päästeüksus sõitma Lõuna-Poolasse 11 päevaks. Siis hinnati päästemissiooni kuludeks on umbes 100 000 eurot ehk üle 1,5 miljoni krooni kolme Balti riigi peale kokku.

Üle kallaste tunginud jõed on Poolas üle ujutanud sadu elumaju, riigi lõuna- ja keskosas on tulvade eest evakueeritud kümneid tuhandeid inimesi. Esialgsetel hinnangutel ulatub suurveekahju kahe miljardi euroni. Suurvesi on liikumas Poola lõuna- ja keskosast allavoolu Läänemere suunas.

Mai keskel alanud üleujutustes on hukkunud vähemalt 16 inimest, viimase ohvrina uppus teisipäeval silla all mänginud väike tüdruk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles