Vene vägede lahkumine Gorist võtab aega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Thbilisist teatati mõne aja eest maailma meediale, et hoolimata öösel antud lubadustest on venelased meelt muutnud ning nende väed peatasid lahkumise strateegiliselt olulisest Gori linnast, asudes seal hoopis positsioone kindlustama. Lisaks olevat nad tagasi läinud ka Poti sadamasse.

 

Gruusia siseministeerium teatas aga hiljem, et Vene tankid sisenesid uuesti Gorisse, et aidata oma vägesid välja tuua, vahendas CNN. Linnast kostunud plahvatused olevat aga tulnud sellest, et sõdurid õhkisid linna lähedal hõivatud sõjaväelaost leitud lahinguvalmis laskemoona. Vene väejuhatuse kinnitusel võtab nende linnast lahkumine aega paar päeva.

Gruusia välisministeeriumi teatas varem, et sõdurite hulka Goris on vastupidistest lubadustest hoolimata uuesti suurendama hakatud. Lisaks saadi andmeid Vene vägede naasmisest ka Poti sadamalinna, mis jäeti maha üleeeile pärast Gruusia laevade uputamist.

AFP korrespondendi sõnul kostsid Gorist lõuna ajal plahvatused ning taevasse tõusis suitsu. Tema arvates võis tegu olla mürskudega. Vene sõdurid käskisid veidi enne seda relvadest õhku tulistades ajakirjanikel lahkuda.

Gruusia siseministeeriumi pressiesindaja Šota Utiašvili teatas seejärel agentuurile, et Vene väed «hävitavad» linna ning teevad sama ka Poti sadamaga. Tema sõnul asuti neid mineerima ning Gruusia lääneosas purustatakse ka hiljuti ehitatud maanteid.

Utiašvili sõnul on Gruusia väed, vältimaks kokkupõrkeid venelastega, peatunud poolel teel Gorisse. AFP reporter nägi paarikümmet soomustransportööri läbimas politsei kontrollpunkti mõnekümne kilomeetri kaugusel linnast, kuid natuke maad edasi seisid need juba tee ääres.

Gori linna nähti hommikul siiski saabuvat esimesi Gruusia politseiüksusi, kes pidid Vene vägedelt kontrolli üle võtma, kui need vastavalt kokkuleppele lõplikult lahkuvad. Korra tagamiseks kavatsetakse rajada kontrollpunktid.

Gruusia väed taandusid Gorist kolme päeva eest tugeva tule all ning suurem osa linnaelanikest põgenes seejärel samuti. Goris viibinud ajakirjanike sõnul puhkes seal eile Vene vägede juuresolekul aga rüüstamine. Samuti liikusid tankid vabalt ringi mujal Gruusia territooriumil, ehkki Moskva seda eitas.

USA nõudis eile teravas toonis Moskvalt üleeile kokku lepitud relvarahu austamist. Vene välisminister Sergei Lavrov kinnitas täna, et seda ka tehakse, tõrjudes tagasi kõik vastupidised väited. Thbilisisse saabub täna visiidile USA riigisekretär Condoleezza Rice.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles