Uued plaadid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Actress 
«Ghettoville» 
(Ninja Tune)
Actress «Ghettoville» (Ninja Tune) Foto: Repro

    Actress

«Ghettoville»

(Ninja Tune)

Hinne 4

Lagunev maailm

Actress, kodanikunimega Darren Cunningham, on üks põnev kuju ja «Ghettoville» tema neljas kauamängiv. Actressi muusika mängib vähemalt allakirjutanule sageli ühe huvitava vingerpussi – võib nimelt jätta mulje, et tegu on uue, isegi futuristliku muusikaga, millesarnast maailmas veel pole kuuldud.

Kui natuke järele mõelda, siis selgub, et ollakse küll, kuid juba see on kompliment. Teiseks oluliseks Actressi muusikaliseks iseloomujooneks on eklektilisus. Ka «Ghettoville» on ühel hetkel robosensuaalne r’n’b («Rap»), teisel KRS One’i vokaalisämplit kasutav veel sünnieelses lootevees liigutav «Rule», kolmandal läbi betoonseina kuulduv deep-techno-pidu «Frontline» ja neljandal industriaalne dub-kolksutamine «Forgiven».

Actress ise on öelnud, et selle plaadiga on ta üritanud anda helilist kuju (narko)sõltlase koostlagunevale tajuaparaadile. Kui eeldada, et see tajuaparaat on tõepoolest natuke rikkis, kohati fookusest väljas, sumbunud ja käestlibisev, siis võib Cunninghami projekti lugeda õnnestunuks. Vaatamata sellele, et mulle eklektilisus ühe plaadi kui terviku mõõtmetes eriti ei meeldi, selle Brightoni linnas sündinud ja elukogemust saanud briti puhul kuidagi selline mõte kaob.

Janar Ala
----------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles