Tartus tehtud matkapliidid jõuavad USA turule

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Primus Eesti tootmisjuht Diana Margus (vasakult), tegevjuht Mikael Cederholm ja juhatuse liige Ülle Kiisk firma toodanguga.
Primus Eesti tootmisjuht Diana Margus (vasakult), tegevjuht Mikael Cederholm ja juhatuse liige Ülle Kiisk firma toodanguga. Foto: Jassu Hertsmann

Paljud ei teagi, et 120 aastat vana Rootsi firma Primus gaasipliidid, mida matkajad üle maailma hindavad nende kerguse ja vastupidavuse poolest, valmivad Eestis, täpsemalt ülikoolilinnas Tartus.

Tartus, üsna Lõunakeskuse lähedal on moodne, madal hoone, millel ilutsev silt «Primus» ütleb rohkem vanematele inimestele, kes kunagi ehk priimuse tule peal toitu valmistanud. Samas tunnevad seda kaubamärki hästi ka kõik matkajad, kes ilma matkapliiti ja -laternat, aga muidki, väiksemaid matkatarvikuid kotti pakkimata pikemat teekonda kunagi ette ei võta. Lisaks turustab ettevõte termoseid ja plasttasse, -taldrikuid ja -nuge-kahvleid: kõike, mis ühel matkal tarvis võib minna.

Kohale jõudes selgubki, et kaasas olev fotograaf Jassu Hertmann on firma toodangust väga teadlik, sest on juba aastaid seda kasutanud ja kiidab nende matkavarustuse heaks. «Algul ostsin odavamaid matkatarbeid, aga need ei osutunud kuigi töökindlaks. Primuse gaasipliidid ja -laternad on väga kompaktsed ja vastupidavad. Laternad on väga kerged ja annavad palju valgust ning neil pole purunevaid osasid,» lausub ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles