Eesti tahab Laose ja Kambodžaga viisavabadust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viisade kontrollimine. Foto on illustreeriv.
Viisade kontrollimine. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Välisminister Urmas Paet kohtus Madriidis Singapuri, Kambodža ja Laose välisministriga ja tegi kahele viimasele ettepaneku loobuda viisanõudest Eesti kodanikele.

Paet arutas Laose asepeaministri ja välisministri Thongloun Sisoulithiga viisavabaduse kehtestamise võimalust Eesti kodanikele. «Viisavabadus aitaks kaasa ka nii turismi kui ka ärikontaktide edendamisele,» sõnas Paet.

Eesti soovib leida Laosesse aukonsulit. «Aukonsulite võrgustiku laiendamine on tähtis, kuna aukonsulitel on oluline roll riikidevaheliste sidemete tihendamisel nii majanduse, kultuuri, hariduse kui turismi valdkonnas. Samuti annavad aukonsulid vajadusel ka Eesti kodanikele konsulaarabi,» sõnas välisminister. Laose välisminister tundis huvi ka Eesti IT-kogemuse vastu.

Kohtumisel Kambodža asepeaministri ning välisministri Hor Namhongiga sõnas välisminister Paet, et Eesti on huvitatud suhete tihendamisest Kambodžaga. «Eeskätt tuleks leida võimalusi majanduskontaktide tihendamiseks. Hetkel on Kambodžas tegutsemas üksikud Eesti ettevõtjad näiteks turismivaldkonnas,» sõnas Paet. «Üheks huvipakkuvaks koostöövaldkonnaks ongi turism, mis on nii Eestile kui Kambodžale oluline majandussektor,» lisas ta.

Ka Kambodža kolleegile tegi Eesti välisminister ettepaneku kaaluda Eesti kodanikele viisanõudest loobumist.

Kõneldes koostööst rahvusvahelistes organisatsioonides tutvustas välisminister Paet Kambodža ja Laose kolleegile Eesti plaane kandideerida ÜRO Inimõiguste Nõukogusse 2012. aastal ning ÜRO Julgeolekunõukogusse 2020. aastal.

Tegemist oli Eesti välisministri esimese kohtumisega Kambodža ja Laose välisministriga läbi aegade.

Välisminister Urmas Paet kohtus ka Singapuri välisministri George Yong-Boon Yeoga. Singapur on Eestile tähtsuselt esimene kaubanduspartner Kagu-Aasias ning on aastaid kuulunud Eestisse investeerinud riikide esikümnesse. Paeti sõnul on vajalik Eesti-Singapuri majandusalaste lepingute täiendamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles