Kas Tartu kolmikmõrvar lamab Venemaal hauas?

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püstol.
Püstol. Foto: illustratsioon Lennart Rikk

Kas aastaid tagaotsitud Tartu kolmikmõrvar on hiljem ise tapetud mees, kes maetud kaugele Venemaale oma kodukohta või hoopis politseile tuntud kohalik korterivaras? Tõenäoliselt jääbki see küsimus vastuseta.

  1.  

Lõuna prefektuuris Tartus Riia maanteel kogub raskete kuritegude osakonnas tolmu mahukas kriminaaltoimik. See puudutab kolmteist aastat ülikoolilinnas toimunud tudengineiu Tiina Läti (20), tema isa Elmo Läti (44) ja kõrge sõjaväelase Urmas Aali (30) mõrva.

Kõik algas sellest, kui 2001. aasta 15. aprilli, pühapäeva hilisõhtul kell 23.26 sai Tartu politsei korrapidaja äreva telefonikõne. Helistaja teatas, et Põllu tänaval on kahetoalises korteris tapetud kolm inimest.

Sündmuskohale kihutanud uurimisrühm leidis köögist korteriomanik Tiina surnukeha. Neiu oli tapetud püstolilasuga pähe. Samas oli kõhuli kägaras tema endise elukaaslase, Tartu kõrgema sõjakooli ülema kohusetäitja kapten Urmas Aali laip. Elutoast leiti peaga radiaatori suunas kõhuli lamanud Elmo, korteriomaniku isa surnukeha.

Igas mõttes väga erakordse kuriteo avastamine tundus esialgu olevat kui mitte päevade, siis hiljemalt nädalate küsimus.

Juba sündmuskohalt viisid uurijad politseimajja ülekuulamisele tapetud neiu viimase poisssõbra Andrese. Mehe, kes koos tuttava lukumeistriga oli õhtul kella üheteistkümne ajal saanud Tiina emalt nõusoleku suletud korteriukse lukk lahti puurida ja kes mõrvatöö seetõttu ka avastas.

Lähedaste kahtlustamine on iga kriminaaluurimise kohustuslik osa. Et üks tapetutest oli Tiina poole aasta tagune ekspeigmees Urmas, pidid uurijad kontrollima armukadeduse versiooni.

See uurimissuund välistati siiski õige pea. Lõpuks jäi alles nö. põhiversioon. Et tapetud kolmik sattus asjaolude õnnetute kokkusattumuste tõttu peale Põllu tänava korteris parajasti tegutsenud murdvargale. Too haaras end nurka aetuna kaasas olnud TT-püstoli ja tappis tunnistajad.

Eelneval õhtul oli Tiina käekott mõneks ajaks kaduma läinud. See juhtus ühes Annelinna korteris, kus koos Tiinaga veetsid aega korteriomanikust neiu ja kolm koolivenda.

Peopaigaks olnud korteriukse lukukeel oli korrast ära ja uks vajus vahel lahti. Ühel hetkel avastas seltskond, et välisukse kõrval tumbalt on kadunud Tiina käekott. Veidi aega hiljem avastati käekott rippumast sama korteri ukselingi küljest.

Kotist olid kadunud rahakott koos rahaga, Põllu tänava korteri võtmed ja kinnas. Seetõttu sooviski Tiina järgmisel päeval, et isa aitaks tal varguse vältimiseks ukseluku ära vahetada.

Tartu suuruses linnas on vargustega tegelev seltskond kriminaaljälitusele teada. Nende nimesid oskavad politseinikud nimetada une pealt. Keegi toonastest varastest polnud vägivaldsusega küll varem silma paistnud, kuid mine tea, mida sundseisus inimene hirmuga teha võib.

Nii tuli kohalikud vargad ükshaaval ette võtta. Üsna kiiresti arvasid uurijad olevat sattunud otsustavale juhtlõngale. Lõuna prefektuuris tänaseni menetluses oleva kolmikmõrva uurimistoimikus on üks pealtnäha läbimurdeline ülestunnistus.

Mis see on ja mille taha uurijad kolmikmõrva lahendamisel lõpuks takerdusid, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles